Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu de la Conca Dellà rep una col·lecció privada de més de 5.500 fòssils d'un metge del Pallars Jussà

El Museu de la Conca Dellà rep una col·lecció privada de més de 5.500 fòssils d'un metge del Pallars Jussà

Les peces, de gran abast científic i patrimonial, cobreixen un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys. Els sediments de la Conca de Tremp hi estan molt representats

Cessió al Museu d'Isona i la Conca Dellà de la col·lecció del Doctor Ferrer (Foto: ACN)
Cessió al Museu d'Isona i la Conca Dellà de la col·lecció del Doctor Ferrer (Foto: ACN)
29/05/2024 18:18

El Museu de la Conca Dellà, al Pallars Jussà, ha rebut la col·lecció privada d'un total de 5.541 peces fòssils del metge Lluís Ferrer Condal. La seva família ha fet aquesta donació per conservar i valoritzar aquest catàleg local i internacional, de gran "valor científic i patrimonial", que abasta un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys, des del Cambrià fins al Pleistocè.

Ferrer va fer recol·leccions de fòssils properes a les localitats on va ser metge. Així, els sediments marins de la Conca de Tremp hi estan molt representats. A més, va ser guia en grans expedicions internacionals, i per això la col·lecció també inclou animals i plantes fossilitzades de diversos indrets del planeta.

La signatura de cessió gratuïta de la col·lecció s'ha fet aquest dimecres, amb la presència de representants del Geoparc Orígens i del Museu de la Conca Dellà. El fill del doctor, Gem Ferrer, ha explicat que l'objectiu és que "tothom en pugui gaudir".

Troballes d'interès internacional

Entre la col·lecció de fòssils estan molt ben representats jaciments "cabdals" de la història paleontològica de Catalunya, com són els de la Pedrera de Meià o els exemplars dolomitzats de l'anomenada pedra de Mont-ral i Alcover, del Triàsic superior. Àngel Galobart, director del Museu d'Isona, ha explicat que Ferrer va descobrir diverses troballes d'interès internacional, entre les quals destaquen els fòssils d'una nova espècie de granota i una ploma. També va recollir nombrosos vestigis de flora i fauna amb els quals va contribuir en un estudi de recerca de la Universitat de Lisboa, mitjançant el qual es van determinar dues noves espècies de flora en aquest jaciment.

Galobart ha manifestat que la cessió representa "una important aportació pel patrimoni paleontològic del Geoparc", gràcies a "la gran riquesa de fòssils recopilats al territori al llarg d'una vida", gràcies a la tasca del Dr. Lluís Ferrer Condal. La seva labor, no només va ser de prospecció i recol·lecció, sinó també de conservació i classificació dels fòssils al llarg de diverses dècades. La filla del Doctor Ferrer, Consol Ferrer, recorda al seu pare sempre assegut a una taula classificant fòssils. "Era la seva afició des de ben jove", ha indicat.

La col·lecció permetrà ara la divulgació del coneixement generat per una persona que vivia al territori, i que finalment podrà ser compartit amb veïns de la zona, investigadors, centres educatius i visitants. Gràcies a la cessió, el Museu d'Isona doblarà el seu fons de fòssils, que passarà de poc més de 4.000 a gairebé 10.000.

Divulgar el patrimoni paleontològic

La família ha fet l'aportació per garantir-ne el manteniment i la conservació. D'altra banda, servirà per donar a conèixer aquest patrimoni paleontològic mitjançant l'organització d'exposicions, juntament amb la celebració d'un homenatge a la figura del Dr. Lluís Ferrer Condal en agraïment a la seva contribució.

Es pretén cedir peces a altres Museus i Centres d'interpretació, com per exemple el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià, per ser incloses en les seves exposicions permanents, temporals i itinerants. També es preveu la utilització de peces en altres activitats, principalment de divulgació i educació.

 

Mostrar formulari de contacte