El Museu de les Trementinaires acull l'exposició itinerant sobre Joan Amades
Una part de la mostra explica la presència de l’Alt Urgell a l’obra del folklorista Hi ha una quinzena de pobles alturgellencs referenciats al Costumari català
La sala d’exposicions temporals del Museu de les Trementinaires, a Tuixent, ha obert la mostra Joan Amades: la memòria del poble, que glosa la vida i l’obra del popular folklorista. L’exposició es podrà veure fins a finals de febrer en l’horari d’obertura del museu alturgellenc, els dissabtes de 10 a 2 i de 5 a 8 i els diumenges de 10 a 2.
L’exposició ha estat realitzada per l’Associació Joan Amades i es complementa amb un apartat, format per 4 plafons, en què s’explica la presència de l’Alt Urgell al Costumari català, l’obra més coneguda del folklorista. Aquesta aportació ha estat elaborada per les institucions que integren el Pla Comarcal de Dinàmica Educativa: el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu i el Servei Educatiu de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Entre la quinzena de pobles alturgellencs referenciats al Costumari, destaca, per l'extensió que l’autor li dedica, Bescaran. Amades es fa ressò d'un bon feix de rondalles atribuïdes a aquesta comunitat d'alta muntanya. Alguns dels costums i llegendes que apareixen a l'obra d'Amades són els balls de l'aigua-ros i enrobat de Castellciutat, el cerimonial de les fadrines embraçades de Castellbò, el comú de la mainada d'Oliana, lo cavallot i el ball de matar la cuca d'Organyà, el ball de la castanya de Peramola, el ball cerdà de la Seu d'Urgell o el sermó de Sants Innocents de Tuixent. També fa referència a l’ofici de les trementinaires.