Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu de Llívia reforça la divulgació de l'evolució històrica de les farmàcies gràcies a la donació de més de 1.500 objectes

El Museu de Llívia reforça la divulgació de l'evolució històrica de les farmàcies gràcies a la donació de més de 1.500 objectes

L'equipament cerdà rep els fons d'antics apotecaris de Sant Quirze del Vallès i Barcelona. Això, sumat al valuós llegat de la Farmàcia Esteva, pot situar el municipi com a referent en aquest àmbit
25/10/2022 11:20

El Museu Municipal de Llívia podrà aprofundir en l'evolució que han tingut la medicina, els medicaments i les tècniques i coneixements dels professionals de farmàcia al llarg del temps. Tot plegat, gràcies a una donació de més de 1.500 objectes provinents de l'antiga Farmàcia Amat, de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) i de la farmàcia Estrella, que estava situada al carrer Ferran de Barcelona.

Els fons rebuts estan datats entre finals del segle XIX i mitjan segle XX, fet que permet contrastar-los amb els de la farmàcia Esteva, que són anteriors a aquests i que actualment representen un dels principals "reclams" de l'equipament. L'objectiu és situar així el municipi cerdà com a referent dins l'àmbit de la disciplina farmacèutica.

El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, explica a l'ACN que amb els nous objectes s'aconsegueix "diversificar" els fons de farmàcia de què ja disposen i destaca el fet que entre aquests hi ha medicaments d'homeopatia. D'aquesta manera, es podrà "aprofundir en el debat sobre la medicina i donar consciència històrica" sobre aquest mètode terapèutic.

Cunill també posa en valor el contrast que es podrà fer entre el tipus de farmàcia més artesanal que es pot veure a l'equipament i l'evolució cap a la industrialització dels medicaments. I és que al llarg del segle XIX molts establiments van esdevenir "petits laboratoris farmacèutics".

Pel que fa a les noves peces que han rebut, s'hi estan fent els primers treballs de registre, documentació i neteja, a més d'algunes actuacions puntals de conservació. Entre altres, la donació recull documentació diversa, material de laboratori, pots de vidre, albarels i flascons, els quals ocupen més de 80 caixes. L'objectiu és que, en un futur, els objectes puguin ser inclosos en publicacions o formar part d'exposicions, a més de convertir-se en una eina de recerca i, en molts casos, passar a formar part de la nova museografia del servei llivienc.

 

  • La conservadora Maria Prunera, amb una ajudant, revisa la documentació i neteja dels nous objectes de farmàcia donats al Museu de Llívia (Foto: ACN)
  • Detall d'alguns dels objectes donats al Museu de Llívia per les farmàcies Amat i Estrella (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte