Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu Diocesà d'Urgell explica la història contemporània del calze i la patena de Núria

El Museu Diocesà d'Urgell explica la història contemporània del calze i la patena de Núria

La mostra, que s'estrena amb motiu del Dia Internacional dels Museus, serà visitable fins al 18 de juny

Presentació de la mostra del calze i la patena de Núria
Presentació de la mostra del calze i la patena de Núria
18/05/2017 14:24

El Museu Diocesà d'Urgell ha muntat, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, una exposició de petit format sota el títol 'Patrimoni cultural i exili. El periple del calze i la patena de Núria'. La mostra recull la història del calze i la patena del Santuari català, dues peces litúrgiques que es van portar a Suïssa durant la Guerra Civil, juntament amb la Mare de Déu de Núria, i que formen part de la col·lecció del Museu Diocesà.

La delegada de patrimoni del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, ha explicat que els objectes ja formen part de la col·lecció permanent, "però se'ls ha donat una nova contextualització". En aquest sentit, Arbués ha manifestat que "la intenció és emmarcar les obres d'art per explicar un fet bèl·lic, la Guerra Civil i el seu exili". I ha puntualitzat: "malgrat ser del segle XIII, aquí expliquem la seva història contemporània".

La nit del 22 de juliol de 1936, quan tot just va esclatar la Guerra Civil, el calze, la patena i la talla de Núria van ser amagades a la muntanya, després van passar a França i posteriorment van acabar a Suïssa. La talla va tornar al Santuari el 1941, però el calze i la patena no van ser retornats fins al 1982, ja en l'episcopat del bisbe Martí i Alanís.

Conflictes bèl·lics

Arbués comenta que al Museu Diocesà s'explica la peça des del punt de vista històric i artístic, "però ara es planteja un altre relat" vinculant l'equipament museístic amb el lema del ICOM sobre històries controvertides, allò que no es pot explicar en els museus, i que en el cas de Lleida s'ha centrat en els conflictes bèl·lics.

Les peces que s'exposen són un calze i una patena del segle XIII de coure, d'època romànica. La patena és de forma lobulada, molt característica del moment i presenta un element central: la mà de Déu beneint, que a més a més, és el logotip del Museu. La mostra es completa amb una còpia de la talla de la Mare de Déu de Núria.

Mostrar formulari de contacte