Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu Diocesà d'Urgell participa en una exposició de gòtic al MNAC

El Museu Diocesà d'Urgell participa en una exposició de gòtic al MNAC

El centre urgellenc aportarà un calze de Galceran de Vilanova, del segle XIV La mostra temporal es podrà visitar del 29 de març al 15 de juliol
Calze Galceran
12/03/2012 18:30

El calze de Galceran de Vilanova, una peça d’orfebreria litúrgica provinent del Museu Diocesà d’Urgell, formarà part de l’exposició temporal “Catalunya 1400. El Gòtic Internacional', que es podrà veure a la seu a Montjuïc del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), entre els dies 29 de març i 15 de juliol. Aquest dimarts, 13 de març, l'obra d'art serà embalada i transportada a Barcelona per una empresa especialitzada.

La peça forma part de les col·leccions del Museu Diocesà d’Urgell i procedeix del tresor de la Catedral d’Urgell. És un calze d’orfebreria litúrgica datat al segle XIV, produït en un taller de Barcelona l’any 1.390. El seu interès rau en el fet que mostra l’alt grau de qualitat assolit en l’orfebreria catalana del període gòtic (cap al 1400), a la vegada que exemplifica la importància del patronatge episcopal, en aquest cas concret del bisbe Galceran de Vilanova.

Es tracta d'una copa troncocònica llisa, de plata daurada i esmaltada, treballada amb la tècnica del repujat i cisellat. La sotacopa del calze presenta, amb esmalts figurats, les representacions de l’Anunciació, el Naixement i l’Epifania. D’altres representacions en esmalt de la mateixa peça són: el Calvari, la marededéu entronitzada amb el nen a la falda i Sant Joan.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha sol·licitat aquesta peça ja que vol oferir al visitant una visió global de l'art del gòtic internacional a Catalunya, incloent, naturalment, algunes obres mestres d'orfebreria, atès que aquest tipus d'objectes eren dels més valorats a l'Edat Mitjana. L'objectiu de l'exposició és mostrar algunes de les obres cabdals d'un dels moments més rellevants i creatius de la història de l'art català, que coincideix amb l'etapa de l'art gòtic europeu, coneguda com a "gòtic internacional".

El bisbe Galceran de Vilanova

El Bisbe Galceran de Vilanova, que fou nomenat bisbe d’Urgell l’11 de març de 1388, va ser qui va posar la primera pedra del temple dominic (del que la sala Sant Domènec n’és exponent), i va formar part de l’organisme executiu del Parlament de Catalunya entre el 1410 i el 1412. Es conserven dues donacions seves a la Catedral: el calze i un missal (acuradament il·luminat), fetes el 1.396.

Mostrar formulari de contacte