Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Museu Episcopal de Vic acull una exposició del Baldaquí de Tost

El Museu Episcopal de Vic acull una exposició del Baldaquí de Tost

La mostra permet contemplar per primera vegada el conjunt sencer d'aquesta obra del romànic català
Baldaquí de Tost
10/07/2008 19:34

La Sala d’Exposicions del Museu Episcopal de Vic acollirà des d’aquest dissabte, 12 de juliol, i fins el 16 de novembre de 2008, l’exposició “El Cel Pintat. El baldaquí de Tost”. La mostra permetrà contemplar per primera vegada el conjunt sencer de l’obra del romànic català, que es conserva en dos museus diferents: el Museu Episcopal de Vic i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. La seva pintura és d’una qualitat extraordinària i deixa entreveure l’èxit i el desenvolupament de l’anomenat estil 1200 a Catalunya.

L’exposició organitzada pel MEV amb la col•laboració del MNAC, és un exemple de la voluntat d’aplegar esforços per al millor coneixement, estudi i difusió del romànic a Catalunya. Es tracta d’un primer pas dins un projecte més ampli del MEV que té com a objectiu el retrobament de conjunts romànics dispersos del nostre país, una iniciativa que parteix de l’estudi “Membra disiecta: conjunts dispersos”, realitzat per la Junta de Museus de Catalunya l’any 2000.

La mostra El Cel Pintat. El baldaquí de Tost

És un suggeridor muntatge centrat en la reconstrucció original de l’obra que desvetllarà la singularitat del baldaquí com a moble litúrgic que tenia la funció de cobrir l’altar i com a atribut de poder que simbolitzava la volta celeste.

El baldaquí de Tost segueix una curiosa tipologia de baldaquí-plafó en fusta molt característica a Catalunya però pràcticament desconeguda a Europa. Una de les peculiaritats d’aquesta obra és la d’haver conservat pràcticament tots els elements constitutius d’aquesta tipologia de baldaquí (biga davantera, taula central i cresteria). La seva decoració serveix per donar una imatge de la terra i el cel en clau al•legòrica i escatològica. La biga mostra el món, amb la lluita entre el bé i el mal, i la taula-plafó, representa la promesa de vida eterna, amb Crist acompanyat dels símbols dels Evangelistes i mostrant el camí de les tenebres al cel: “Jo sóc la llum del món”.

El públic, a més de tenir l’oportunitat de gaudir per primera vegada del conjunt sencer i entendre així la primitiva funció de l’obra d’art, podrà beneficiar-se de tota una recerca capdavantera sobre les tècniques medievals i el treball interdisciplinari que han realitzat els conservadors, restauradors i químics.

L’exposició també posa l’accent en el context original de la peça, l’església de Sant Martí de Tost (Alt Urgell), consagrada l’any 1040 pel bisbe Eribau d’Urgell a petició d’Arnau Mir de Tost, el qual rebé com a prova d’amistat i agraïment unes relíquies de la Vera Creu adquirides a Itàlia per l’abat Oliba i que actualment es conserven al MEV.

La mostra disposa de ‘l’espai el cel pintat’, on el visitant tindrà al seu abast més informació sobre l’obra i la seva època i on les famílies hi trobaran elements lúdics que els ajudaran a comprendre i a gaudir més de la visita.

Pots ampliar informació en el dossier adjunt.

Mostrar formulari de contacte