Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El nou helicòpter de rescat medicalitzat del Pirineu ja ha dut a terme mig centenar d'actuacions

El nou helicòpter de rescat medicalitzat del Pirineu ja ha dut a terme mig centenar d'actuacions

La base es troba a l'aeroport de la Seu, tot i que també es traslladarà a Tírvia. L’aparell, que es va estrenar fa un mes, és un dels que té més prestacions d'Europa
Presentació de l’helicòpter
05/07/2021 19:25

El nou helicòpter de rescat que incorpora personal mèdic del SEM i que des del juny passat es troba permanentment al Pirineu ja ha dut a terme mig centenar d'actuacions de diversos tipus i en deu d'aquestes ha intervingut un metge. L'aparell, un model BELL429, és un dels que té millors prestacions d'Europa, amb la qual cosa s'ha donat un salt important en termes qualitatius.

La previsió és que en dies considerats de risc ordinari operi des de l'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell i que en caps de setmana, ponts i períodes de vacances es traslladi a Tírvia. Així, a la base pallaresa es mantindrà el servei que es venia prestant fins ara, amb la novetat que per la resta de l'any s'afegeix la cobertura proporcionada des de l'aeroport.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha explicat que amb el nou helicòpter de rescat medicalitzat es dona un servei de 365 dies a l'any a l'Alt Pirineu i Aran, quan abans era d'uns 200. Així, ha destacat la "major capacitat de resposta" que es dona al territori amb un equip format per dos especialistes del grup GRAE i una metgessa del SEM.

Per la seva banda, el cap del Cos de Bombers, l'inspector David Borrell, ha comentat que els dies de més risc hi haurà tres helicòpters a Catalunya, el basat al Pirineu entre l'aeroport de la Seu i Tírvia, el de Sabadell i un darrer a Olot. Mentre, l'adjunt del SEM de serveis especialitzats i extraordinaris, Chus Cabañas, ha dit que el facultatiu que puja a l'helicòpter té coneixement de tècniques de rescat de muntanya i també d'específics per atendre persones accidentades que requereixen d'una atenció immediata al lloc dels fets.

Aquest model d'emergències es va implantar l'any passat a la base de l'aeroport de Sabadell i, des d'aquell moment, s'han dut a terme 600 serveis amb la participació d'un metge. En aquest sentit, Cabañas ha assegurat que en molts casos la seva presència ha estat decisiva a l'hora de salvar la vida a aquests pacients.

Presentació oficial

La presentació del nou helicòpter s’ha realitzat aquest dilluns a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, i ha comptat amb l’assistència del director de l’equipament, Òscar Madrid; el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; el cap del Cos de Bombers, l’inspector David Borrell; el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà; el responsable dels serveis especialitzats del SEM, Jesús Cabañas, i el cap territorial del SEM a Lleida-Alt Pirineu i Aran, José Ramón Ropero. També hi han assistit l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Marian Lamolla, i altres comandaments operatius dels Bombers de la Generalitat i del SEM.

El nou helicòpter de rescat

Aquest nou aparell, model BELL429, és un dels millors aparells per prestar serveis de recerca i rescat arreu del món, i ha suposat una despesa per al Departament d’Interior de 4.518.960,07 euros, en tres anys. Està adaptat per a transportar una llitera, i té una capacitat per a 5 persones, és a dir, el pilot més l’operador de grua, dos efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i el professional sanitari del SEM. La grua de l’aeronau permet fer rescats des de més alçada, ja que el cable té més llargada, i permet operar de forma efectiva des d’uns 90 metres. L’helicòpter també pot desplaçar-se a una major velocitat. A part de la millora en les capacitats operatives i de treball, es tracta també d’una aeronau polivalent, ja que podrà donar suport, per exemple, en l’extinció d’incendis forestals.

La nova aeronau compta amb la nova imatge corporativa dels mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, que s’ha dissenyat per a una millor i més ràpida identificació.