Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El nou llibre 'Una vegada un home i una dona van morir' reflexiona sobre la complexitat de la mort

El nou llibre 'Una vegada un home i una dona van morir' reflexiona sobre la complexitat de la mort

L'obra, escrita per Joan Solé i Amigó, Roser Pubill i Núria Garcia Calders, és una de les novetats que s'ha presentat a la Fira del Llibre del Pirineu. S'hi tracta les diferents perspectives de la fi de la vida i les maneres d'afrontar-la
'Una vegada un home i una dona van morir' (Onix Editor)
30/09/2020 14:15

Joan Soler i Amigó, Roser Pubill i Núria Garcia Calders han presentat aquest mes Una vegada un home i una dona van morir (Un dia no hi serem), un llibre escrit a sis mans que es proposa "plantejar des de diferents punts de vista la complexitat de la mort i la importància que té per al recorregut vital de les persones".

L'obra es va donar a conèixer com a novetat a la recent Fira del Llibre del Pirineu, a Organyà. I ateses les actuals limitacions per fer presentacions públiques, també se n'ha fet una presentació radiofònica, mitjançant una entrevista que va emetre RàdioSeu el passat dia 8, amb la participació de l'escriptor i tècnic comarcal de cultura Isidre Domenjó.

En aquesta conversa, Roser Pubill, coautora del llibre, ha explicat que el que els va motivar a escriure'l és el fet que van constatar "que una cosa tan omnipresent, com és el fet que un dia no hi serem, té molt poca bibliografia, malgrat que se'n facin moltes referències en les arts plàstiques i literàries". De fet, ella mateixa indica que quan es van proposar buscar-ne informació els va costar molt de trobar-ne i per això van establir-se les seves pròpies referències.

Encarar la mort i el dol

Així, l'assaig aborda la mort des de moltes perspectives, com poden ser la fe, l'imaginari, els rituals, els refranys o bé les figures que la simbolitzen. I s'hi pot trobar, per exemple, referències a dites o records de la gent gran, creences populars i la manera com han canviat els ritus funeraris i l'acceptació de la fi de la vida. Pel que fa al subtítol del llibre, "Un dia no hi serem", Pubill reconeix que la tendència natural de la gent és que "sabem que la mort hi és, però no la volem veure i preferim esperar, o bé pensar que ressorgirem com l'au fènix i que sempre serem immortals, com si la desaparició no anés amb nosaltres".

Un sentiment que la coautora creu que "ha causat grans problemes per entendre el món", especialment en situacions com l'actual pandèmia del coronavirus i l'alta mortaldat que ha causat, sobretot entre la gent gran. En aquest sentit, lamenta que per a molta gent que ha perdut la vida els darrers mesos, la COVID-19 els ha obligat a passar per "una sala d'espera duríssima" abans de la mort i que en molts casos no s'ha pogut garantir un final digne i amb acompanyament.

La nova obra també estudia com el món de la literatura i, sobretot, la cultura popular i tradicional tracten o anomenen la mort. Roser Pubill conclou que la gestió del dol és també una assignatura pendent i que encara cal aprendre molt sobre com afrontar aquests difícils episodis.

Mostrar formulari de contacte