Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El nou vial d'accés a Castellciutat s'iniciarà a curt termini

El nou vial d'accés a Castellciutat s'iniciarà a curt termini

L'obra al cap del poble s'emmarcarà en l'inici dels treballs de sanejament i urbanització de la Ciutadella perquè aculli el 'hub' tecnològic. Mentre s'executa aquesta actuació urbanística, La Seu Tech City s'ubicarà provisionalment al CETAP

Zona de Castellciutat on es construirà un nou vial d'accés
Zona de Castellciutat on es construirà un nou vial d'accés
18/05/2022 18:00

L'empresa CEVASA, propietària de part dels terrenys de la Ciutadella de Castellciutat, iniciarà "en breu" els treballs per construir el nou vial d'accés al cap del poble de Castellciutat, segons ha explicat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana. El nou carrer s'emmarcarà en el projecte d'adequació de l'antic recinte militar, que acollirà més endavant el 'hub' tecnològic impulsat pel consistori urgellenc.

En una entrevista al programa 'Fil Directe' de RàdioSeu, el batlle urgellenc ha recordat que l'acord amb CEVASA per desenvolupar aquest espai inclou el compromís de l'empresa de fer aquest vial i ha concretat que la intenció és començar l'execució "els propers mesos". Mentre no es disposa d'aquest espai en condicions, la recentment creada associació La Seu Tech City -sobre la qual pivotarà el 'hub'- desenvoluparà la seva activitat de manera provisional al Centre Cultural Les Monges, concretament en dependències del Viver d'Empreses ubicat al CETAP. Francesc Viaplana ha remarcat que han optat per aquesta ubicació inicial perquè creu que "hauria estat un error fer ara una gran inversió milionària a la Ciutadella quan encara no tenim el cos fet per posar-hi aquest espai". Tot i això, matisa que mantenen l'objectiu de situar aquest servei al punt més alt de Castellciutat perquè ho consideren "un lloc privilegiat" per a un projecte com aquest.

Des de l'Ajuntament reconeixen que, a més de les limitacions per a l'aparcament, al capdamunt de Castellciutat hi ha "un problema d'accessibilitat", perquè actualment només s'hi pot entrar o sortir pel bell mig del poble. En aquest context, Viaplana recorda que "si mai hi hagués de pujar un vehicle d'emergències o un camió de bombers no hi podria arribar". L'única alternativa actual és el camí que enllaça amb el Balcó del Pirineu, però és de terra i té un tram amb un fort desnivell que el fa perillós per a aquests vehicles. Per tot plegat, el consistori veu necessària la construcció d'aquest nou accés.

Tanmateix, el projecte definitiu ha introduït alguns canvis en el traçat respecte de l'inicial, que obligava a alçar "uns talussos molt grans". Per això, s'ha negociat l'adquisició d'uns nous terrenys i se n'ha polit els detalls amb CEVASA perquè comenci com més aviat millor els treballs, que inclouran el "sanejament i urbanització" de la Ciutadella després d'anys de deteriorament d'aquest espai, per manca d'ús i perquè ha patit actes vandàlics. Amb aquest nou disseny, l'accés començaria a l'inici de la Ronda d'accés a la Caserna i passaria just per damunt del cementiri.

Retenir i atraure talent i potenciar l'activitat econòmica

Pel que fa específicament al projecte que acollirà la Ciutadella, Francesc Viaplana ha reiterat novament el ple suport de l'Ajuntament al desenvolupament del 'hub' tecnològic. Així s'ha reflectit en els diversos tràmits que se n'ha fet al ple municipal i que s'han aprovat amb el suport tant de l'equip de govern (Junts i ERC), com de Compromís, que sumen en total 15 dels 17 regidors. Viaplana assegura que aquesta iniciativa neix "amb dos objectius molt clars". D'una banda, aturar la "fuga de talent de joves que marxen a estudiar a fora i després tenen un retorn molt difícil", per la qual cosa es vol posar "tots els mecanismes per fer tornar aquest talent, i atraure'n de nou". I en segon lloc, "ajudar empreses que ja són al territori i d'altres de nova creació o que puguin venir-hi". Segons l'alcalde, el 'hub' permetrà "crear un ecosistema que faciliti aquest intercanvi i transferència de coneixement i que es retroalimenti".

A més a més, des de l'Ajuntament es mostren satisfets per la bona rebuda que ha tingut la idea, atès que la presentació -prevista per aquest dijous mateix- es farà amb 25 socis fundadors, entre empreses i administracions, amb majoria de petites i mitjanes empreses, tant locals com de la resta del país. L'alcalde urgellenc ho considera molt important perquè en garanteix la viabilitat i "evitarà experiències del passat en què es creava un immoble fantàstic i amb una inversió quantiosa però després no hi havia res a dins". En aquest sentit, reivindica que aquest cas s'ha fet "a l'inrevés: primer s'ha buscat el talent i després ja es farà la inversió necessària".

Mostrar formulari de contacte