El Pallars Jussà compta amb 12 productors d'oli professionals, que aposten per la qualitat
El Molí la Vall de Barcedana estrena la temporada i confia moldre més de 500.000 quilos d'olives. A la comarca s'hi ha identificat 49 varietats autòctones d'oliva
El productor Ivan Caelles ha explicat a l'ACN que l'objectiu "és fer oli de molta qualitat i perseguir l'excel·lència". Per Caelles, els productors del Pallars no poden competir en quantitat amb els d'altres zones i, per tant, la raó de ser dels del Pallars ha de ser "la qualitat per davant de tot".
Un repte que aconsegueixen amb les varietats autòctones, que ofereixen "perfils sensorials molt interessants pel gust". Per Caelles, es tracta de "petits diamants" que estan polint temporada a temporada. Al Jussà se n'han identificat 49. Algunes d'aquestes varietats locals característiques són la cua de cirera, la negral, la massanell, la llargueta del Pallars o la negreta.
Segons els experts, els olis obtinguts d’aquestes varietats locals i en aquestes condicions tenen una proporció molt alta d’àcid oleic i destaquen per tenir una gran quantitat de polifenols, que els confereixen un amarg i un picant prominents. La temporada l'han inaugurat aquest cap de setmana passat, amb les olives verdes, i els productors estan esperançats i confien a repetir la qualitat d'edicions passades, quan l'oli del Pallars ha estat premiat en diferents certàmens.
