Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà crea un catàleg de fruites i hortalisses autòctones

El Pallars Sobirà crea un catàleg de fruites i hortalisses autòctones

El Consell Comarcal ha creat el Viver de Salvaguarda per desenvolupar les varietats

19/10/2011 12:50

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha presentat el 'Catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà'. Aquest llibre és el fruit de tasques de prospecció del terreny i entrevistes a gent del territori que es van iniciar el 2005.

La recerca ha consistit en identificar arbres i fruits, recopilar antigues llavors de verdures i localitzar varietats de vinya antiga, a més d'aplegar tota la informació cultural associada a aquestes plantes, època de collita, usos gastronòmics i conservació. El catàleg ha inventariat 109 arbres fruiters i una seixantena de verdures.

Per fer tasques de conservació i recuperació el Consell Comarcal ha creat el Viver de Salvaguarda, que acull algunes de les varietats locals fruiteres més singulars i d'aquesta manera permetre la seva reproducció i difusió. Al Viver actualment s'hi pot trobar una vintena de varietats bàsicament de pomeres i pereres.

Algunes de les varietats que ha documentat el catàleg i es poden trobar al Viver: cirera varietat 'popa de vaca', prunera varietat 'prinyoners', perera varietat 'de Cardós', pomera varietat 'senyoretes', pomera varietat 'reineta', prunera varietat 'rovell d'ou' o poma cara lletja o verda donzella.

Per altra banda, el Jardí de Plantes Útils creat al Planter de Gerri de la Sal vol servir per donar a conèixer les diferents espècies vegetals que es conreaven tradicionalment en els horts del Pallars per facilitar l'autoabastiment. En aquest espai es recrea l'hort típic pallarès amb les varietats hortícoles retrobades entre 2006 i 2010 a les cases del Pallars.

Mostrar formulari de contacte