Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà recupera dues varietats antigues de tomata

El Pallars Sobirà recupera dues varietats antigues de tomata

El Consell Comarcal ha repartit 1.000 exemplars de 'popa de vaca' i 'redona' per tornar a plantar als horts
Una tomatera de la varietat local coneguda popularment com a 'popa de vaca' (Foto: ACN/Marta Lluvich)
22/05/2023 18:50

Des de l'any 2005, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà desenvolupa un projecte de recuperació, conservació i dinamització de varietats locals de fruita, horta i vinya. Durant aquests anys s'ha prospectat el terreny, identificat varietats i conservat les llavors. Ara, s'aposta per retornar-les als horts del Pallars.

La iniciativa ha començat amb reintroducció de dues varietats de tomates "molt apreciades" i pràcticament extingides. Es tracta de la varietat 'popa de vaca', provinent d'Àrreu (Alt Àneu), i 'redona', originària de la Borda de Botja (Sort). Per fer-ho possible, s'ha repartit 1.000 tomateres perquè la gent les torni a plantar als horts. El mes d'agost se'n farà la primera collita.

El projecte 'Som d'aquí' l'ha explicat a l'ACN el tècnic agrícola Job Roig, que ha assenyalat que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà és un dels pocs ens que de manera simultània està treballant en la recuperació de vinya, fruiters i horta. De moment, ja s'ha identificat una seixantena de varietats diferents de vinya, 350 de fruiters i una vuitantena d'horta.

La decisió de recuperar les dues varietat de tomates es deu a la seva "singularitat", ja que es tracta de varietats "úniques i molt polivalents". La varietat tomata redona s'havia extingit i ja no es cultivava a cap hort. Pel que fa a la tomata popa de vaca, solament hi ha una família d'Àrreu que la conserva i no hi havia continuïtat en el cultiu. Roig ha detallat que de les varietats d'horta documentades, el 70% pràcticament estan extingides. "Tanmateix, se'n conserva llavors", ha dit.

Tomata redona

La varietat de tomata redona és originària de la Borda de Botja de Sort. La seva recuperació ha estat possible gràcies a la conservació de llavors locals. Es tracta d'una varietat tardana que produeix uns fruits de color vermell-rosat amb un característic to verdós a la part superior que desapareix en la seva maduresa. Els tomàquets madurs són de calibre gran, plens i amb la polpa carnosa, i les llavors són de color grisenc. Són tomates adequades per a amanides i conserves.

Tomata popa de vaca

La varietat de tomata popa de vaca és la més septentrional del Pallars Sobirà. Es tracta d'un tipus de tomatera que presenta un creixement erecte, de fulles postrades, que produeix de 5 a 6 poms de flors. Els fruits comencen a madurar al mes d'agost i són de color vermell, de calibre mitjà gran; la seva forma és allargada i acabada en un mugró terminal, amb llavors petites i piloses. Des del punt de vista organolèptic és de gust dolç. Respecte al consum, la millor aptitud és com a tomata de conserva, perquè és molt plena, amb polpa carnosa i vellutada, i de pell molt prima.

Mostrar formulari de contacte