Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pallars Sobirà serà la comarca amb una major implantació del sistema de recollida de residus porta a porta

El Pallars Sobirà serà la comarca amb una major implantació del sistema de recollida de residus porta a porta

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, anuncia que el nou model de recollida es posarà en marxa de forma simultània a 12 dels 15 municipis i arribarà al 85% de la població de la comarca
25/02/2015 19:01

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat aquest dimecres a Sort la propera implantació del sistema de recollida de residus porta a porta (PaP) al Pallars Sobirà. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell comarcal i que pot servir de model per a d’altres comarques. La implantació es farà a partir de la segona quinzena de març de forma simultània a la pràctica totalitat de municipis de les valls, excepte els nuclis molt aïllats. D’aquesta forma, arribarà al 85% de la població i suposarà un canvi molt important en el model de gestió dels residus.

El sistema té com a objectiu augmentar tant la quantitat recollida de residus valoritzables com la seva qualitat. Per això cal una participació generalitzada en la separació en origen i en la recollida selectiva dels diferents materials, una determinada disciplina domèstica i un notable canvi d’hàbits. Vila ha animat els pallaresos a col·laborar en el PaP, ja que, “tot i que requereix un cert esforç ciutadà, sobretot a l’inici, els beneficis socials i ambientals que s’obtenen superen amb escreix els inconvenients”.

El porta a porta al Pallars Sobirà

La implantació del sistema de recollida PaP es durà a terme simultàniament a 25 nuclis de les tres valls de la comarca, repartits en 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà. A la resta de nuclis de les zones rurals s’estendrà i intensificarà el compostatge comunitari. El sistema preveu la recollida de les cinc fraccions de residus (paper i cartró, orgànica, envasos, vidre i resta) en dies determinats al llarg de la setmana.

Per a una òptima gestió de la fracció orgànica, està previst construir una planta de compostatge a Sort. Està previst que les obres comencin el mes vinent i acabin aquest estiu. Mentrestant, la fracció orgànica que es reculli es traslladarà per tractar-la a la planta de compostatge de Tremp.

El projecte internacional SCOW

El PaP al Pallars Sobirà es desenvolupa en el marc del projecte SCOW (Sellective Collection of the Organic Waste in tourist areas and valorisation in farm compostig plants), dins el programa europeu ENPI-CBCMED (Cross-Border Cooperation in the Mediterranean). Aquest projecte, liderat per l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, té per objecte desenvolupar sistemes de recollida i reciclatge de biorresidus de baix cost, tecnologia senzilla i alta qualitat en territoris que combinin zones turístiques i activitat agrícola. Els socis d’aquest projecte pertanyen a Palestina, Israel, Malta, França, Itàlia i Catalunya.

L’SCOW pretén obtenir un model de gestió sostenible, innovador i local del residu orgànic d’origen municipal en plantes de compostatge a petita escala descentralitzada, desenvolupat fonamentalment en les zones properes als punts de producció de residus orgànics. També vol contribuir a millorar la gestió dels residus en general, tancant el cicle de la matèria orgànica en els països amb una important manca de carboni orgànic al sòl, i a millorar l’estructura del sòl i la fertilitat, reduint la desertificació, l’escalfament global i les necessitats de capacitat d’abocament, i facilitant el compliment entre d’altres, de la Directiva Marc de Residus i la Directiva d’abocador.

En el marc d’aquest projecte, es construiran diverses plantes de compostatge d’aquestes característiques en els països socis. En el cas de Catalunya, i després d’efectuar una avaluació i contrastar diverses alternatives, es va considerar que la comarca del Pallars Sobirà era favorable i apropiada per a la implantació d’aquest projecte.

El pressupost per al desenvolupament del projecte i la construcció de la planta de compostatge és d’1,17 MEUR. El finançament va a càrrec del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (611.900 €), l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona (289.000 €) i ’Agència de Residus de Catalunya (ARC) (268.000 €).

El porta a porta a Catalunya

A Catalunya hi ha actualment 120 municipis que, de forma parcial o total, fan recollida PaP. D’aquests, 112 tenen implantat totalment aquest sistema de recollida, mentre que 8 més fan bàsicament la recollida a través del contenidor i només en un petit àmbit a través del PaP. Aquests 112 municipis donen servei a prop de 300.000 habitants, 120.000 habitatges i 2.900 grans productors.

Mostrar formulari de contacte