Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El pantà de Rialb finalitza l'últim desembassament programat

El pantà de Rialb finalitza l'últim desembassament programat

La CHE dóna per conclòs el Pla d'ompliment de la infraestructura, que ara passarà a explotació L'embassament compleix amb la nova Directriu de Seguretat de Preses
Pantà de Rialb - Desembassament - 2010
06/05/2010 10:38

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha autoritzat aquest dimecres concloure l'últim desembassament controlat des del pantà de Rialb, en el marc del seu Programa de Posada en càrrega. La maniobra de tancament  es realitzarà de forma progressiva.

Segons ha informat la CHE, d'aquesta manera es dóna per conclòs el Pla d'ompliment i l'embassament de Rialb, que ara podrà passar a explotació ordinària.

Aquesta infraestructura va arribar el passat 9 d'abril a la seva cota màxima, 430 metres sobre el nivell del mar, fet que va permetre provar en conjunt i per primera vegada tots els òrgans de desguàs de l'embassament (sobreeixidor de llavi fix, comportes de sobreeixidor i desguàs de fons).

Posteriorment,  es va iniciar el desembassament controlat amb què l'embassament ha passat d'aquesta cota 430 a la cota 420,5. El desembassament, d'aproximadament 123 hm ³, s'ha realitzat a una velocitat mitjana de 30 centímetres / dia, cosa que ha suposat una sortida de cabals d'uns 80 m³ / s de mitjana, encara que aquesta aportació s'ha adaptat als cabals d'entrada des del Segre, arribant aquesta setmana els 165 m³ / s, per les crescudes moderades al riu provocades per les pluges i el desglaç.

El pantà, juntament amb el d'Itoiz, a Navarra, és dels primers d'Espanya que compleix amb la nova Directriu de Seguretat de Preses de Protecció Civil. Té implantant un Pla d'Emergència obligatori per a totes les preses. La infraestructura ha suposat només en la construcció de la presa una inversió de 108 milions d'euros per part del Govern d'Espanya, al que se suma el pla de restitució en l'entorn.

La capacitat total de Rialb és de 403,5 hm ³. Aquesta infraestructura es va construir entre les comarques de la Noguera i l'Alt Urgell per a la regulació del riu Segre. El seu objectiu és atendre les demandes del Canal d'Urgell i del Canal Segarra-Garrigues. A més, permet el reforç de l'abastament d'una població de 200.000 habitants, distribuïda en 80 nuclis; manté el cabal ecològic; i permet la laminació d'avingudes.

L'embassament, durant els anys en què s'ha desenvolupat la seva posada en càrrega ja ha servit de suport per als regadius d'aquestes zones i ha actuat també per reduir l'efecte de les crescudes a la conca del Segre.

Mostrar formulari de contacte