Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El pantà de Talarn comença a desembassar aigua en arribar al límit de la seva capacitat

El pantà de Talarn comença a desembassar aigua en arribar al límit de la seva capacitat

La presa de Sant Antoni deixa anar 60 m³/s d'aigua. Feia quatre anys que les comportes del pantà del Pallars Jussà no s'obrien

Una de les comportes de la presa de Sant Antoni deixant anar aigua (Foto: ACN/Marta Lluvich)
Una de les comportes de la presa de Sant Antoni deixant anar aigua (Foto: ACN/Marta Lluvich)
15/05/2024 17:15

El pantà de Talarn, al Pallars Jussà, ha començat aquest dimecres a desembassar aigua en superar el límit de la seva capacitat, 227,675 hectòmetres cúbics. Segons ha informat Endesa, la presa deixa anar actualment 60 m³/s d'aigua i ho continuarà fent fins aquest dijous. De les set comportes que té la construcció, se n'ha obert una. Els pròxims dies, en funció de les aportacions d'aigua, s'anirà obrint o tancant novament.

Feia quatre anys que les comportes de l'embassament de Sant Antoni no s'obrien. La imatge de l'aigua saltant és una de les més esperades pels veïns del Pallars Jussà per la seva espectacularitat. El pantà de Talarn és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa.

La infraestructura té set comportes automàtiques d'aixecament amb contrapès superior. Quan el nivell de l'aigua arriba a certa capacitat, s'obre la primera comporta, i així successivament en funció del volum d'aigua que entra al pantà. En paral·lel, hi ha quatre turbines que des de fa uns dies no han deixat de funcionar. D'aquesta manera, la presa del Pallars Jussà està evacuant aigua per comportes i per les canonades que estan a peu de la construcció.

Les previsions són que el desgel duri encara força dies i, per tant, els pallaresos puguin gaudir durant tot el mes de maig de l'espectacular salt d'aigua de les comportes.

Mostrar formulari de contacte