Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Astronòmic del Montsec retransmetrà l'eclipsi total de Lluna d'aquest dimecres

El Parc Astronòmic del Montsec retransmetrà l'eclipsi total de Lluna d'aquest dimecres

El fenomen, que començarà a les 21.30 i finalitzarà a la mitjanit, tindrà el moment central a les 22.12 La retransmissió es podrà veure per Internet, a través del web www.parcastronomic.cat/live/
Parc Astronòmic del Montsec
15/06/2011 10:25

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) oferirà en directe l'eclipsi total de Lluna que es produirà la nit d'aquest dimecres, 15 de juny. D'aquesta manera, les persones que estiguin interessades a seguir la retransmissió podran fer-ho per Internet, a través del web www.parcastronomic.cat/live/, que estarà operatiu des d'unes hores abans de l'esdeveniment astronòmic.

El PAM farà el seguiment mitjançant dels telescopis del Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger (Noguera). El fenomen, del qual se'n podran veure gairebé totes les fases des de Catalunya, començarà a les 21.30 i finalitzarà a la mitjanit i tindrà el moment central a les 22.12.

Segons han explicat des del PAM, de l'eclipsi total de Lluna se'n podran observar gairebé totes les fases des del Pirineu. Així, quan la Lluna surti per l'horitzó cap a les 21.30 -hora oficial-, ja ho farà eclipsada. El centre de l'eclipsi esdevindrà a les 22.12, i, a partir d'aquell moment, la Lluna progressivament anirà sortint de l'ombra de la Terra, procés que culminarà cap a a la mitjanit, quan ja haurà sortit completament. Una hora més tard acabarà la quasi inapreciable fase de penombra.

Des del PAM han explicat que atès que l'eclipsi coincidirà amb la sortida de la Lluna, per tal d'observar-lo serà necessari buscar emplaçaments amb l'horitzó est/sud-est lliure d'obstacles.

L'eclipsi d'aquest dimecres és "interessant" perquè la Lluna passarà pràcticament pel centre de l'ombra de la Terra i perquè entrem en uns anys de "sequera" d'eclipsis. I és que els pròxims 2012 i 2013 Catalunya només podrà observar eclipsis parcials i penombrals i caldrà esperar al setembre de 2015 per tornar-ne a veure un de total.

Mostrar formulari de contacte