Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural Cadí-Moixeró obre un procés participatiu per al seu nou Pla de Protecció

El Parc Natural Cadí-Moixeró obre un procés participatiu per al seu nou Pla de Protecció

El 25 de setembre oferiran una reunió oberta a tothom a l'Alt Urgell, al local municipal d'Alàs. Prèviament també hi haurà sessions per recollir propostes a Bellver de Cerdanya i a Bagà, els dies 10 i 12 del mes vinent

El Cadí des de Prullans (Foto: Ignasi Cervera)
El Cadí des de Prullans (Foto: Ignasi Cervera)
07/08/2019 20:20

D'aquí a un mes, el 10 de setembre, el Parc Natural del Cadí-Moixeró donarà el tret de sortida a al procés participatiu per elaborar el seu nou Pla de protecció del medi natural i el paisatge, amb una jornada informativa oberta a Bellver de Cerdanya. Aquest nou document reprendrà la proposta començada al 2010, llavors anomenada Pla Especial de Protecció i que va quedar aturada amb l’eliminació del Departament de Medi Ambient. Després de nou anys, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha considerat necessari començar de nou i actualitzar el projecte tot treballant amb el territori, abans d’iniciar una tramitació.

La redacció del Pla de protecció es fonamentarà en les propostes i punts de vista de tots els agents i sectors implicats del territori. El procés participatiu que recollirà aquestes propostes i visions s’engega amb tres sessions informatives. Pel que fa a l'Alt Urgell, se'n farà una a Alàs: dimecres 25 de setembre al local municipal. Prèviament, el 10 de setembre hi haurà la primera trobada a Bellver de Cerdanya (al Centre Cívic). I el 12 de setembre n'hi haurà una altra a la seu central del Parc, a Bagà. Totes les reunions tindran el mateix horari: a partir de les 6 de la tarda.

També es convocarà nou jornades temàtiques de treball, repartides per diferents municipis de l’àmbit del Parc, on es convidarà a la ciutadania i als diversos sectors implicats (agroramader, forestal, turístic, ambiental, administració, ajuntaments...) a debatre les temàtiques estratègiques relacionades amb la gestió del Parc i a fer-ne propostes.

L’objectiu és que sigui un procés obert i que el Pla de protecció que en resulti reflecteixi el millor possible "les propostes de les persones i entitats que viuen, treballen o utilitzen aquest espai natural protegit"; és a dir, posant en valor el punt de vista de la gent que hi viu de manera permanent.

Un espai amb gran riquesa natural

El Parc Natural del Cadí-Moixeró forma part de la xarxa de parcs naturals de Catalunya i inclou les comarques de l’Alt Urgell, la el Berguedà i la Cerdanya. Es caracteritza per una gran riquesa geològica i paisatgística, que inclou les imponents parets de la cara nord del Cadí, les grans canals de la vessant sud del Moixeró, i els massissos de la Tosa, el Puigllançada i el Pedraforca. També s’hi pot trobar una gran diversitat de fauna i flora, com el picot negre que ha esdevingut l'emblema del Parc, i és la llar d’espècies rares o amenaçades, com el gall fer, el tritó pirinenc, el pelarroques, el trencalòs, l’aufrany, la graèllsia, la rosalia alpina i la llúdriga, entre moltes d’altres. Entre la flora destaquen el julivert d’isard, l’esperò muntanyenc, les avetoses, fagedes, rouredes i pinedes.

Des del parc, però, defugen de visions idíl·liques d'espais com aquest i recorden que "és un territori viu, on s’hi viu i s’hi treballa, amb activitats que han contribuït a l’estat de conservació actual de l’espai i el seu patrimoni natural i cultural, vinculat per exemple a festes tradicionals, jaciments històrics, romànic i a la història dels càtars i les trementinaires".

El Pla de protecció del medi natural i del paisatge és l’eina establerta en la legislació específica d’espais naturals per a l’ordenació i gestió d’aquests espais. Així doncs, el Pla establirà els objectius de l’espai, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, la geodiversitat i la qualitat paisatgística, sense oblidar el patrimoni cultural, material i immaterial.

Mostrar formulari de contacte