Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc de l'Alt Pirineu prepara la candidatura de la capçalera de la Noguera Pallaresa com a 'Wild River'

El Parc de l'Alt Pirineu prepara la candidatura de la capçalera de la Noguera Pallaresa com a 'Wild River'

L'objectiu és reconèixer les condicions "excepcionals" de conservació del tram, entre Naut Aran i Alt Àneu. La distinció, impulsada a França per entitats ecologistes, té un caràcter no oficial

Un tram de la capçalera de la Noguera Pallaresa
Un tram de la capçalera de la Noguera Pallaresa
31/12/2020 08:55

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha donat el tret de sortida a l’elaboració de la candidatura per obtenir el certificat Wild Rivers Site per al tram alt de la Noguera Pallaresa, entre el seu naixement al Pla de Beret i l’embassament de Boren. Aquest tram es caracteritza per presentar un estat de conservació que des de l'espai protegit qualifiquen d'"excepcional" perquè no té cap regulació hidrològica ni focus de contaminació.

El Wild Rivers Site és un reconeixement no oficial, creat a França i impulsat per plataformes ecologistes com WWF, que distingeix des del 2014 les capçaleres dels rius "més excepcionals" d’Europa. Els seus impulsors reconeixen que el seu objectiu és "crear una dinàmica entre els agents de gestió local, administracions, ciutadania, empreses, pagesia, sector pesquer, i d’activitats turístiques i de lleure", de cara a "contribuir al desenvolupament, promoció i preservació d’aquest element que genera un valor afegit al territori".

Amb aquest reconeixement, la Noguera Pallaresa es convertiria en el primer riu de Catalunya i de l'Estat a aconseguir una distinció com aquesta. A tot Europa, hi ha més de 25 cursos de riu que compten amb la certificació, la gran majoria a França. Per obtenir l’etiqueta, cal acreditar la naturalesa verge del riu a partir d’un seguit de criteris socioecològics en una avaluació. A més, promotors locals han d’establir un pla de conservació plurianual (5 anys de mitjana) en col·laboració amb diversos grups d’interès, de manera que la implicació dels actors locals és clau per a  l'èxit del projecte.

Primer taller participatiu

Per a la cocreació de les bases de la candidatura del tram alt de la Noguera Pallaresa, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha impulsat un primer taller amb la participació d’una vintena d’agents del territori amb vinculació amb aquesta part del riu. L’objectiu és construir conjuntament els pilars d’aquesta candidatura, consensuant els elements que han de constituir l’essència de la proposta.

Hi han participat l’Ajuntament de d’Alt Àneu, de Naut Aran, la Societat de caça i pesca de la Bonaigua, l’Associació de Guies del Parc Natural, el Conselh Generau d’Aran, l’EMD Isil i Alòs, l’associació Lo pi negre, l’Ecomuseu Valls d’Àneu, l’Associació Esportiva Pallars, el Consorci de Turisme Valls d’Àneu, l’estació d’esquí de Baqueira Beret, la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, i la Càtedra Patrimoni Immaterial Pirineus - UDL, entre d'altres. A la trobada ja s'hi ha plantejat possibles lemes per reforçar la proposta, com ara “El Riu amb més vida d’Europa” o “El teu riu està a l’Alt Pirineu”. També s’ha abordat que la gestió conjunta "podria relligar dos territoris com el de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà". De fet, perquè la candidatura tiri endavant cal que tingui el suport de l'Ajuntament de Naut Aran, atès que el naixement del tram és en aquest municipi.

Mostrar formulari de contacte