Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Nacional d'Aigüestortes treballa per posicionar-se en el fòrum de debat internacional de recerca

El Parc Nacional d'Aigüestortes treballa per posicionar-se en el fòrum de debat internacional de recerca

Un dels reptes dels espais protegits serà adaptar els criteris de conservació a les noves realitats
Workshop al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Foto: ACN)
05/11/2015 12:55

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha organitzat, amb motiu del 60è aniversari de la seva creació, un workshop internacional on experts de diverses àrees han presentat les investigacions en zones d'alta muntanya per determinar com els afecta el canvi climàtic. La directora del Parc Nacional, Mercè Aniz, ha explicat a l'ACN que un dels objectius de les jornades és posicionar el Parc en el fòrum de debat internacional de recerca.

A les zones d'alta muntanya és on més es noten els efectes del canvi climàtic en ser espais naturals amb poques alteracions. Un dels reptes serà adaptar els criteris de conservació a les noves realitats. La directora del Parc Nacional és conscient que caldrà solucionar diversos problemes, com els contaminants atmosfèrics, que són molt poc intangibles, com ara metalls pesats o bacteris, i de les espècies invasores (flora i fauna).

Lluís Camarero, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, durant la ponència sobre 'Els inputs químics atmosfèrics com a portadors del canvi global als Pirineus' ha indicat que el creixement del fitoplàncton està portant a un canvi de l'ecosistema als llacs del Pirineu. En aquest sentit, Camarero creu que no es tracta de canvis dràstics, "però sí d'indicadors". La circulació atmosfèrica s'ha modificat amb l'arribada de pols del Sàhara, el que ha incrementat la quantitat de fòsfor atmosfèric que es diposita en els llacs. Aquest augment ha comportat un creixement de fitoplàncton, que consumeix el nitrogen excedent en els llacs i el porta a uns nivells inesperadament baixos i a canvis en l'ecosistema.

La vintena de treballs que s'han exposat a la jornada, tots en anglès, quedaran recollits en una publicació, també en anglès, amb la voluntat de difondre els treballs de recerca de les zones d'alta muntanya.

Mostrar formulari de contacte