Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural del Cadí-Moixeró impulsa un estudi per conèixer la càrrega turística dels sectors més visitats

El Parc Natural del Cadí-Moixeró impulsa un estudi per conèixer la càrrega turística dels sectors més visitats

El document servirà per ajustar les mesures que ja s'apliquen per evitar la sobrefreqüentació a zones com Prat de Cadí, el Pedraforca, els Empedrats o les Fonts dels Llobregat. L'objectiu és definir properes accions, com busos llançadora o el reforç de punts d'informació

Prat de Cadí, al Parc Natural del Cadí-Moixeró (Foto: Marta Pujantell)
Prat de Cadí, al Parc Natural del Cadí-Moixeró (Foto: Marta Pujantell)
09/06/2022 19:55

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, gestionat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha encomanat un estudi sobre la capacitat de càrrega turística dels sectors més freqüentats al Parc. L'anàlisi, que es fixa en les zones de Prat de Cadí, del Pedraforca, Empedrats i Fonts del Llobregat, ha estat elaborat pel Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya de la Universitat de Lleida.

Aquest document, que ja ha estat presentat davant de la Junta Rectora del Parc, servirà per ajustar les mesures que ja s’apliquen per evitar la massificació d'aquestes zones i alhora definir les properes accions que s’hagin d’emprendre. En aquest sentit, des del Parc s’ha destacat que propostes com l’habilitació d’aparcaments a la zona de Prat de Cadí, Empedrats i Pedraforca, posar informadors a peu d’aparcaments a Estana i Empedrats, o millorar la senyalització normativa i de senderisme ja estan ajudant a mitigar la tensió de l’afluència de visitants. Així mateix, aquest estiu també s’iniciarà una prova pilot de l’1 fins el 15 d’agost amb un bus llançadora entre Gósol, Saldes i el mirador de Gresolet, i es reforçaran els punts d’informació del Parc en cinc municipis.

La determinació de la capacitat de càrrega és una eina de planificació útil per obtenir una aproximació a la intensitat dels usos que pot suportar un espai natural. Es tracta d’un càlcul complex, que no només té en compte l’afluència de visitants, sinó també altres factors com ara el format de l’itinerari, la climatologia, el grau de satisfacció dels visitants o la percepció d’afluència de la població local. En aquest sentit, cal diferenciar entre la capacitat de càrrega física (CCF), que correspon al nombre màxim de persones que podrien visitar un indret si no hi hagués cap tipus de limitació i la capacitat de càrrega real (CCR), calculada a partir d’uns factors de correcció que s’apliquen a la CCF, com ara la dificultat d’accés, el clima, els valors naturals existents, la valoració social, la dispersió d’usos o el grau de satisfacció de la visita.

Capacitat de càrrega real

La capacitat de càrrega real obtinguda en els diversos punts és la següent:

 

Anual

Mensual

Diària

Massís Pedraforca

161.968

13.497

450

Pedraforca cim

47.991

3.999

133

Empedrats

73.809

6.151

205

Fonts del Llobregat

96.852

8.071

269

Prats del Cadí

92.947

7.746

258

Total

473.566

39.464

450

Per sota dels valors establerts

L’estudi encarregat pel Parc Natural conclou que, tot i que en moments puntuals la capacitat de càrrega real supera els límits en els diversos punts estudiats, amb excepció del sector de Prat de Cadí, en línies generals es manté per sota dels valors establerts. Aquestes superacions es produeixen especialment durant alguns dies de la temporada estiuenca i també durant el període de Setmana Santa.

Des del Parc Natural han destacat la importància de la realització d’estudis d’aquestes característiques per disposar d’eines d’avaluació per ajustar o emprendre noves mesures per regular els usos de l’espai.

 

Mostrar formulari de contacte