Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu comença a senyalitzar els arbres monumentals

El Parc Natural de l'Alt Pirineu comença a senyalitzar els arbres monumentals

El Govern ha concedit la distinció a 59 exemplars d'arreu de Catalunya, dels quals 17 són dins de l'espai natural pirinenc. A l'Alt Urgell, actualment tenen aquesta protecció quatre indrets, a Valldarques, Sorribes, Montant de Tost i la Farga de Moles
Avet monumental de Perosa, al PN Alt Pirineu (Foto: ACN)
24/10/2016 12:50

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha començat a senyalitzar els nous arbres declarats monumentals per la Generalitat. Dels 59 arbres que han rebut recentment aquesta distinció a tot Catalunya, prop d'un terç, 17, són dins de l'espai natural pirinenc, a cavall del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. També n'hi ha tres al Parc Nacional d'Aigüestortes.

Els tres avets de la Coma de Perosa, utilitzats des d'antic com amorriadors del bestiar i sentinelles de la vall de Bonabé són els primers que s'han senyalitzat. Aquests arbres, segons explica l'ACN, són propietat de l'EMD d'Isil i Alós d'Isil. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que la seva declaració respon en un primer lloc a la necessitat de garantir-ne la protecció i posteriorment a la contribució com a patrimoni natural i dinamització del territori. Garriga ha recordat que ''aquests grans gegants de fusta'' són un reclam turístic molt important. De fet, el més gran dels avets de la Coma Perosa mesura 33,9 metres d'alçada i té un tronc amb un perímetre de 4,70 metres, l'equivalent a un cotxe convencional.

A l'Alt Urgell, actualment hi ha quatre arbres declarats com a monumentals. A l'entorn del Parc Natural hi ha l'Alzina de Can Cotet (15 metres d'alt i 3,35 de tronc), situat davant la Borda Cavallé, a la Farga de Moles (les Valls de Valira). També tenen aquest reconeixement l'Alzinera de Coma Servera, a Montant de Tost (Ribera d'Urgellet), els Pins Vells de l'Arp, a Sorribes (la Vansa i Fórnols) i els roures dels Vilars de Valldarques (Coll de Nargó), dos exemplars que arriben a una alçada de 26 metres, amb un tronc de 4,80 metres de perímetre.

Pel que fa al Pallars Sobirà, a banda de Coma Perosa, els altres arbres que han estat declarats monumentals són la Savina d'Arati i els dos avets de Forns (Alins); els cinc Pins Orcs del Pletiu d'Aulà, els tres Avets de la Coma de Perosa, l'Avet de Cireres i el Pi Roi de Cireres (Alt Àneu), l'Avet de la Solaneta, el Pi de Monestero i el Pi de la Valleta Seca (Espot); el Clop de Bernat (Llavorsí); el Til·ler dels Reguerals (Rialp); el Noguer de Llavaners (Soriguera) i la Savina de Borente (la Vall de Cardós).

El director del Parc Natural ha afegit que una de les característiques per la seva protecció és que estiguin en llocs accessibles per poder-ne garantir la seva protecció i facilitar-ne el gaudi a la gent. Garriga ha explicat que el fet de passar d'1 a 18 arbres declarats en aquest espai protegit respon a la tasca d'identificació i inventari que s'ha fet des de la creació del Parc.

Mostrar formulari de contacte