Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu comptabilitza deu allaus fortes en zones de muntanya

El Parc Natural de l'Alt Pirineu comptabilitza deu allaus fortes en zones de muntanya

A la primavera s'haurà de netejar els rius on s'han acumulat arbres
16/03/2015 12:31

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha comptabilitzat les últimes setmanes un total de 10 allaus fortes en zones de muntanya. Concretament, s'han registrat a les Valls d'Àneu (1), la Vall de Cardós (7) i la Vall Ferrera (2).

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, ha explicat que en tots els casos s'han produït danys de consideració, tot i que puntuals'. Tanmateix, els problemes més greus vindran el desglaç, ja que l'arribada de la primavera provocarà la crescuda del riu. "El cabal podria arrossegar els arbres que s'han acumulat a la llera, creant taps a cotes inferiors", indica Garriga. Per evitar aquests problemes s'haurà de fer tasques de neteja quan la neu s'hagi fos.

La majoria de les allaus que s'han detectat són "de fusió", causades pel pes de la neu. Tot el material acumulat en les allaus ha quedat dipositat al fons de valls i ha malmès pistes forestals, ha tallat rius, ha destrossat algun pont i, en el cas de l'estació d'esquí de Tavascan, ha malmès una pilona del telecadira. A la Vallferrera l'allau va baixar ben a prop del refugi que es troba al camí de la Pica d'Estats. La força de la neu es va emportar la senyalització, la captació de l'aigua i l'antena.

Segons a informa l'ACN Marc Garriga, "els tècnics del Parc treballen en l'avaluació de la totalitat dels danys per a posteriorment establir les accions prioritàries".

Mostrar formulari de contacte