Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu contribueix al Museu de Camins

El Parc Natural de l'Alt Pirineu contribueix al Museu de Camins

Dues subvencions de 20.000 euros serveixen per recuperar rutes i editar material divulgatiu de l'equipament. El projecte recupera i divulga la xarxa tradicional de senders de la Vall de Siarb, com a exemple de la resta del Pirineu

Els responsables del Museu de Camins revisen la nova ruta sobre la Guerra Civil a la Vall de Siarb (Foto: ACN)
Els responsables del Museu de Camins revisen la nova ruta sobre la Guerra Civil a la Vall de Siarb (Foto: ACN)
10/05/2021 17:52

El Parc Natural de l'Alt Pirineu dóna suport al projecte del Museu de Camins amb dues subvencions, que sumen 20.129 euros. L'equipament, impulsat per les associacions País de Terra Roia i Balmes Blancs, és a l'aire lliure i integra la xarxa tradicional de senders mantinguts i recuperats a la Vall de Siarb, al Pallars Sobirà. Prop de 15.000 euros s'han destinat a finançar diverses actuacions com ara rutes teatralitzades, la recuperació i millora de camins de ferradura amb camps de treball i accions de conservació d'hàbitat i espècies clau a l'entorn d'aquests camins.

Mentrestant, els diners de l'altre ajut han ajudat a finançar gran part de l'edició de material divulgatiu. Es tracta d'una guia il·lustrada amb un recull de deu relats fets a partir de les entrevistes realitzades als padrins i padrines de la vall, on aquests narren les seves vivències pels camins de la Vall de Siarb i expliquen per a què s'utilitzaven i quina era la seva vida en aquesta vall pallaresa, situada al límit amb l'Alt Urgell. A més a més, també hi ha un mapa il·lustrat del Museu de Camins (amb els elements patrimonials naturals i culturals més destacats que es poden visitar), les connexions a través dels camins, pistes i carreteres i, finalment, un glossari il·lustrat de mots relacionats amb els camins i l'entorn.

Amb la primera de les dues subvencions atorgades, finançades a través del Fons Feader, també s'ha recuperat l'antic empedrat del camí de la Davallada i s'ha editat un mapa detallat (en paper i en format digital) amb totes les rutes del Museu i un altre sobre l'itinerari circular de Tornafort des de Llagunes. Finalment, s'han realitzat treballs de millora d'eficiència energètica al Refugi de la Vall de Siarb i s'ha instal·lat un nou expositor amb material del Museu.

El projecte Museu de Camins

El Museu de Camins és un projecte participatiu de conservació de camins i patrimoni impulsat des de l'Associació País de Terra Roia, Balmes Blancs, el Refugi Vall de Siarb i el veïnat de la vall. Té com a base la implicació de joves, padrins i padrines, esplais, caus, instituts i universitats. Juntament amb això, i amb el suport d'equips de recerca, es recull i es cataloga la informació que permet explicar la Vall de Siarb com una reserva de camins representativa de la resta del Pirineu. Gràcies a la implicació d'institucions, empreses i la participació popular es recupera i es manté el conjunt de la xarxa, tot retrobant aquell fer comú que forma part de l'essència dels camins, que van ser construïts i cuidats durant segles pels veïns de la zona.

El centre ofereix visites guiades i teatralitzades a diversos espais de la vall (Despoblat de Santa Creu de Llagunes, Búnquers i Trinxeres de Vilamur i Camins de la Vall de Siarb), juntament amb formacions en pedra seca (murs i empedrats). El Museu de Camins compta amb el suport de diverses institucions públiques com ara l'Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu o l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Mostrar formulari de contacte