Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu estudia la causa de pàtines blanques al riu Noguera de Vallferrera

El Parc Natural de l'Alt Pirineu estudia la causa de pàtines blanques al riu Noguera de Vallferrera

Fa uns cinc anys que un tram del riu pateix un emblanquinament que fa recular alguns animals que hi habitaven
13/12/2011 18:20

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, en col·laboració amb l'Institut Geològic de Catalunya, treballa per determinar quina és la causa de l'aparició d'unes pàtines blanques al tram alt del riu Noguera de Vallferrera (Pallars Sobirà). Segons informa l'ACN, fa uns cinc anys es va observar que el llit del riu havia experimentat un emblanquinament i que animals com truites, larves d'insectes o gripaus reculaven.

L'Institut de Geologia ha realitzat diferents anàlisi per trobar l'origen de les taques. De moment, tot i que no es disposa dels resultats de les darreres analítiques, els primers estudis dictaminen que una causa podria ser l'acidesa de l'aigua, que en aquest tram és de 4,5, mentre que la mitjana és de 7 en aigua pura.

Agustí López, president del Parc Natural de l'Alt Pirineu, afirma que el llac de Baiau és un dels que té més acidesa del Pirineu català. López afegeix que ''segurament la situació té relació amb aquest fenomen natural, que provoca en diversos trams del riu la pèrdua de vida''.

Gonzalo Rivas, de l'Institut Geològic de Catalunya, comenta que ara per ara s'estudia la composició química de l'aigua i de les roques. També indica que hi ha indicis visuals de pàtines blanques a altres zones del Pirineu.

Mostrar formulari de contacte