Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant editen un llibre sobre les varietats agrícoles tradicionals de la zona

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant editen un llibre sobre les varietats agrícoles tradicionals de la zona

El llibre es presenta a Montferrer i Llavorsí i forma part d’un projecte de recerca sobre la biodiversitat cultivada al territori. El conte infantil “Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?” explica com era la vida dels padrins i padrines quan eren petits

Tríptic del projecte de recerca
Tríptic del projecte de recerca
09/04/2021 17:30

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant han editat el llibre 30 varietats tradicionals de l’Alt Pirineu i el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?. Ambdues publicacions es presenten entre aquest divendres i dissabte a Montferrer i Llavorsí.

Les obres són fruit d'un projecte de recerca desenvolupat pel col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració de Salvatgines i el suport d’un ajut FEADER del Parc Natural de l’Alt Pirineu, sobre la biodiversitat cultivada del territori del Parc. Amb l’objectiu de recuperar i conservar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals, durant el 2020 s’ha visitat més de 200 horts en 65 nuclis de població i s’ha entrevistat 56 persones per reconstruir el dia a dia de la societat de l’Alt Pirineu des de principis del segle XX.

En total, s’han obtingut 806 registres de varietats agrícoles tradicionals, 233 registres de varietats ornamentals tradicionals i 126 registres d’espècies silvestres. Així mateix, s’han aconseguit més de 160 hores d’informació, que se suma a la ja elaborada en anys anteriors per l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que ha estat implicat en la iniciativa. El projecte s'ha finançat amb un pressupost de 29.079 €.

La proposta ha permès recopilar material vegetatiu de les diverses varietats tradicionals, per tal de poder-les conservar en un banc de llavors, multiplicar-les en horts col·laboradors situats a l'Alt Pirineu i, posteriorment, poder-les redistribuir pel territori perquè siguin cultivades i consumides amb regularitat.

La vida dels padrins i padrines

El llibre que es presenta aquest cap de setmana és un recull de 30 varietats tradicionals, corresponents a algunes de les varietats més característiques de l’Alt Pirineu i amb més potencial de ser emprades a l’actualitat. Per la seva banda, el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu? il·lustra de forma amena com era la vida dels padrins i padrines quan eren petits, a mitjans del segle XX, així com l’activitat tradicional agroramadera d’aleshores, fent especial menció a la biodiversitat cultivada. Després de la presentació es preveu pugui ser adquirit en les llibreries locals de l’àmbit del Parc.

Posteriorment, es preveu editar un tercer llibre per mostrar com era la vida quotidiana des d’una perspectiva etnobotànica, estructurant la informació en els diferents espais en els quals transcorria: el poble, els horts, les terres, els prats i els boscos. També s’han realitzat diversos vídeos sobre varietats tradicionals que s’aniran divulgant setmanalment a les xarxes socials del Parc i un tríptic resum del projecte i els resultats obtinguts.

Mostrar formulari de contacte