Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el projecte Piros Life volen incentivar la presència de gossos de protecció de ramats

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el projecte Piros Life volen incentivar la presència de gossos de protecció de ramats

La raça Muntanya dels Pirineus és molt eficaç en la prevenció de possibles atacs d'ós i altres depredadors
El pastor Andreu Moga amb el seu gos Pinxo i un tècnic del projecte Piros Life (Foto: ACN)
09/12/2015 18:45

Els gossos de protecció de ramats són una eina ancestral que els ramaders han anat seleccionant per tal de protegir-se contra atacs d'animals com ara llops, guineus, óssos i altres depredadors. Actualment també és un bon sistema per evitar les incursions de la fauna salvatge. Per aquest motiu, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el projecte Pyros Life volen incentivar que els ramaders de zones amb presència d'ós incorporin gossos Muntanya dels Pirineus a les seves explotacions (especialment d'ovelles) perquè puguin prevenir danys, a més d'exercir com a guardians.

El pastor de València d'Àneu (Pallars Sobirà), Andreu Moga, ha explicat a l'ACN que gràcies al fet de comptar amb un gos d'aquesta raça, el Pinxo, ha salvat el ramat de, com a mínim, un atac de plantígrad. Moga puntualitza que els Gran Pirineu són animals que viuen amb els ramats i no són gossos pastors. "Perquè l'animal consideri el ramat una família hi ha d'haver estat criat de forma correcta", remarca. I hi afegeix: "D'aquesta manera, el ramat serà el seu hàbitat i hi tindrà un comportament social, ja que jugarà i olorarà les ovelles com si fossin components del seu mateix bàndol".

Els Muntanya dels Pirineus, dos mesos després de ser deslletats, s'han de deixar amb el ramat evitant el contacte amb altres gossos de la seva raça o persones, sobretot nens. Tot i que han de conviure amb el ramat, han de tenir una zona on només ells puguin accedir-hi, amb el seu menjar i refugi. També han de tenir un contacte mínim amb les persones.

Raça Muntanya dels Pirineus

Al Pallars Sobirà hi ha uns deu gossos de la raça Muntanya dels Pirineus i des del projecte Piros Life i el Parc Natural de l'Alt Pirineu es vol que aquesta xifra augmenti. La Generalitat de Catalunya té un programa de cessió per als ramaders que els sol·licitin. Nico Espinós, tècnic el projecte Pyros Life, ha explicat que seria bo que cada ramat en tingués un, especialment a les zones on s'ha reintroduït l'ós.

El gos de la raça Muntanya dels Pirineus és d'una grandària considerable i el seu caminar és àgil i elegant. El pèl és llis, bastant llarg i flexible. A la cua i el coll és més llarg. El color del cabell és blanc o amb taques grises o groc pàl·lid. Els mascles mesuren entre 70 i 80 cm i les femelles de 65 a 75 cm.

Mostrar formulari de contacte