Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu recupera les visites guiades al jaciment arqueològic de Santa Creu de Llagunes

El Parc Natural de l'Alt Pirineu recupera les visites guiades al jaciment arqueològic de Santa Creu de Llagunes

13/08/2009 10:49

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament de Soriguera, al Pallars Sobirà, han iniciat aquest dimecres el programa de visites guiades al jaciment arqueològic de Santa Creu de Llagunes, declarat recentment Bé Cultural d’Interès Local. L'objectiu de la iniciativa és donar a conèixer aquest element patrimonial als visitants d’aquesta zona del Parc, com a exemple per a entendre la relació històrica entre les comunitats humanes del Pirineu i el seu medi físic i natural al llarg del temps. Aquestes activitats s’emmarquen dins la campanya d’estiu 2009 del Parc Natural a la zona de la Vall de Siarb.

El jaciment de Santa Creu de Llagunes és un despoblat d’època medieval que es troba al cim d’un turó que domina la zona, situat a 1628 metres d’altitud, éssent el jaciment excavat d’aquestes característiques més alt de Catalunya.

L’assentament conté també restes d’ocupacions anteriors, concretament de l’Edat del Bronze (1500 a.C.), i representa un dels exemples més ben coneguts del poblament d’època medieval al Pirineu, donat que conserva tot el seu traçat urbà, amb restes de parets de les cases, dels carrerons, del mur de defensa, d’una torre circular, dos fossats defensius oberts a la roca i una petita església, que fou restaurada després de les excavacions.

L’Ajuntament de Soriguera va promoure, a inicis dels anys noranta, diverses actuacions arqueològiques i la seva restauració, dutes a terme en diferents etapes des de l’any 1993 al 2001, i va iniciar les activitats de visita del jaciment durant un temps. Ara, el Parc Natural tornar a impulsar conjuntament amb el consistori aquestes visites.  A més, s’està treballant per poder oferir aquestes visites també a la tardor i a l’hivern, per a grups organitzats, com instituts i escoles, tant del Pirineu com d’altres zones de Catalunya, de cara a que pugui convertir-se en un element didàctic d’interès.

Les visites es duen a terme des del Punt d’Informació del Parc Natural a la Vall de Siarb, situat a Rubió, al costat de la carretera N-260 entre La Seu d’Urgell i Sort, des d’on s’efectua el trasllat amb els vehicles fins al jaciment. La visita es complementa amb la descoberta del petit museu dedicat al jaciment, situat a la població de Llagunes, al terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà), on es poden veure exposats diversos materials arqueològics recuperats en el jaciment. Des d’aquest Punt d’Informació també s’ofereix una altra visita, en aquest cas, al Santuari romànic de la Mare de Déu d’Arboló, proper al Monestir de Gerri de la Sal, els dijous 13 i 27 d’agost i el dijous 10 de setembre, a les 12,30h del migdia.

Per assistir a les visites guiades tan sols cal anar fins aquest Punt d’Informació el dia i l’hora establerts o bé es pot concertar cita prèvia, via telefònica, a les oficines del Parc Natural (Tel. 973 62 23 35) o a l’Ajuntament de Soriguera (Tel. 973 62 01 67).

Mostrar formulari de contacte