El Parc Natural de l'Alt Pirineu reivindica la recerca per millorar-ne la gestió
Unes jornades temàtiques celebrades a Burg han posat de relleu la necessitat de "passar de la informació al coneixement". L'objectiu és assolir un funcionament més eficient de l'espai protegit
Les II Jornades de Recerca del Parc Natural de l'Alt Pirineu han servit per reivindicar la recerca com una eina per millorar la gestió d'aquest espai protegit. L'any 2003, quan es va crear el Parc Natura, es va evidenciar que en aquest espai protegit pràcticament no s'havien fet treballs de recerca. Durant aquests 15 anys la tendència s'ha revertit i les investigacions han aflorat i es té més coneixement del territori.
Albert Pelachs, del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP-UAB), ha explicat a l'ACN que des de fa 15 anys, coincidint amb la presència del Parc a la zona, molts grups de recerca s'han interessat per aquest espai i han fet que creixes molt la recerca a tots els nivells. Pelachs ha dit que actualment es tenen moltes més dades ara que anys enrere. El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, ha dit durant la inauguració de les jornades que s'ha de fer el pas de la informació al coneixement. La generació d'aquestes conclusions han d'ajudar als territoris a gestionar-se de manera més eficient.
Aquesta cita, compta amb la participació de més d'una trentena de ponents i inclou una visita de camp a l'estanyet de Burg i una sortida pel bosc de Virós, per veure sobre el terreny algunes de les recerques efectuades. Es tracta del segon cop que el parc organitza aquestes jornades, que es van celebrar per primer cop el 2004. En aquesta ocasió, hi participaran més d'una trentena de ponents, que contribuiran a estendre el coneixement del medi natural i cultural del parc per tal de millorar-ne la gestió, la divulgació i la interpretació.
Recerca durant més de 15 anys
En aquests 15 anys d'existència del Parc Natural de l'Alt Pirineu, han estat nombrosos els grups de recerca que hi han dut a terme investigacions diverses en el seu àmbit d'influència, com ara el Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) i el Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Així, han publicat nombrosos articles de referència i han divulgat la recerca a través d'onze cursos realitzats al Centre d'Art i Natura de Farrera, coorganitzats amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
També són rellevants els projectes europeus que s'hi desenvolupen, com ara el LIFE LimnoPirineus, dedicat a la conservació d'espècies i hàbitats aquàtics de l'alta muntanya dels Pirineus. En el marc d'aquest projecte, es fan accions de recerca, conservació i divulgació al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a l'Estanho de Vilac, a la Vall d'Aran.