Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parc Natural de l'Alt Pirineu ultima les gestions per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ultima les gestions per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible

Comença el procés participatiu per elaborar el Pla d'Acció, amb la implicació de 64 organitzacions del sector turístic
Parc Natural de l'Alt Pirineu
30/09/2022 18:17

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ultima els tràmits per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que atorga la Federació EuroParc. Aquest octubre s'endegarà el procés de participació per acabar d'elaborar el Pla d'Acció de la Carta i a final d'any es presentarà la candidatura davant de la Federació.

El Pla consensuarà les accions que s'impulsaran els quatre anys vinents i establirà els mecanismes de coordinació i les actuacions per "assegurar la compatibilitat de l'activitat turística amb la preservació del llegat natural, cultural i social, tot apostant per uns serveis més responsables i d'acord a les necessitats de la població" segons han dit des del Parc Natural.

La primera sessió se celebrarà dijous vinent, 6 d’octubre, a Vilamur, i girarà a l'entorn de la governança. Després se'n programaran tres més els dies 13, 20 i 27, en què es tractaran àmbits com ara la desestacionalització, com reduir l'impacte ambiental de l'activitat turística o el benestar de la població resident, entre d'altres. Al novembre se celebrarà una última sessió de treball per validar tota l'estratègia amb el màxim d'agents possible.

Aquest procés participatiu culmina la tasca que es va iniciar el 2021, amb l'elaboració d'una diagnosi sobre la situació del turisme a la zona del parc -a cavall del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell- i la identificació dels principals reptes que s'havien d'afrontar per complir amb els criteris de la Carta. Un total de 64 entitats i iniciatives públiques i privades del sector turístic s'han implicat en la seva elaboració.

Si s'aconsegueix el vistiplau d'EuroParc, a partir del 2023 es començaran a desenvolupar les propostes definides al Pla d'Acció. L'any següent, les empreses turístiques ja podran sol·licitar la seva adhesió a nivell voluntari i individual. Les que ho facin, segons el PNAP, "disposaran d'eines útils per la seva sostenibilitat, a més de suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional". L'àmbit d'actuació implica tots els municipis del Parc Natural, a més dels municipis de Baix Pallars, la Seu d'Urgell i les Valls d'Aguilar. Actualment a Catalunya hi ha nou territoris amb espais naturals protegits acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Mostrar formulari de contacte