El Parc Natural del Cadí-Moixeró celebra 25 anys
El departament de Medi Ambient i Habitatge comptabilitza vint exemplars d’ós bru a la zona pirinenca La llista vermella d’espècies amenaçades dóna per desapareguda la cabra salvatge dels Pirineus
El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha celebrat aquest dimarts, dins dels actes del Congrés Mundial de la Natura, el seu 25è aniversari. A la celebració hi va ser present el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.
El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un parc de gran extensió on s’hi pot trobar una gran diversitat d’espècies de fauna i flora. El tipus de roca, majoritàriament calcària, fa que hi hagi un relleu esquerp. Són particularment impressionants les cingleres de la cara nord de la serra del Cadí, i el massís del Pedraforca, de forma molt característica i un dels símbols de l’excursionisme de Catalunya.
Enguany també commemoren els seus vint-i-cinc anys de vida el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, destacava ahir que actualment més d’un trenta per cent del territori català està protegit.
D’altra banda, aquest dimarts s’ha presentat la llista vermella d’espècies amenaçades, per a les quals el departament de Medi Ambient i Habiatge ha elaborat programes específics de preservació. Segons indica l’informe, durant els últims 200 anys han desaparegut a Catalunya dues espècies de carnívors, els linxs, una espècie de mamífer marí, el vellmarí, i una subespècie d’artiodàctil, la cabra salvatge dels Pirineus. A més, s’han afegit altres mamífers, considerats espècies exòtiques, com el visó americà, la marmota, el koipú i alguns animals més, com el mufló. De forma natural han arribat alguns exemplars de visó europeu. Així mateix, algunes espècies han tornat després d’haver desaparegut, com és el cas de l’ós bru i el llop, al Pirineu.
Pel que fa a l’ós, des de l’any 1996 s’està realitzant un programa de reforçament de la població pirinenca, amb animals alliberats al costat francès. En l’actualitat la població arriba fins als 20-25 exemplars al conjunt dels Pirineus. La mort d’óssos per trets de caçadors i els atropellaments, són les principals amenaces d'aquests animals. Algunes cries també han estat trobades mortes per causes naturals.
La població catalana d’ós bru al Pirineu ocupa principalment les comarques de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell.