El Parc Natural del Comapedrosa proposa descobrir la serenalla pallaresa
El proper dissabte 13 d’agost tindrà lloc una activitat d’observació científica de la serenalla pallaresa, organitzada pel Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, amb la col·laboració del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra) de l’Institut d’Estudis Andorrans. L’activitat es basa en la realització d’una sortida de camp a càrrec dels biòlegs Jordi Nicolau i Núria Tomàs.
L’activitat consta d’una sortida al camp el dissabte 13 d’agost, amb inici al coll de la Botella (on hi ha el monument “La tempesta en una tassa de cafè). L’accés és amb vehicles particulars i la trobada serà a les 9:00h. Des d’aquí, se seguirà, a peu, el GRP fins a les rodalies de la portella de Sanfons (es tracta, doncs, d’una caminada de dificultat moderada), a l’extrem oest de l’espai protegit del Parc. Aquí s’observarà, si la meteorologia ho permet, la protagonista de l’activitat, així com altres espècies, tant florístiques com faunístiques, amb les que comparteix hàbitat, i es comentarà la seva biologia.
L’objectiu d’aquesta activitat és, però, observar una de les espècies vertebrades més rellevants del Pirineu andorrà. La serenalla pallaresa (Iberolacerta aurelioi), és una espècie descrita l’any 1994 i que només es troba en tres nuclis muntanyosos de l’eix pirinenc (Montroig, Pica d’Estats i Comapedrosa-Tristaina-Serrera). La major part de la població habita entre els 2.300 i els 2.500 m d’altitud, principalment en indrets rocosos ben insolats.
L’activitat és gratuïta però les places són limitades. La reserva cal fer-la al telèfon del CENMA (+376) 742 630 o al correu electrònic rcaritg.cenma@iea.ad.