El Parc Olímpic del Segre escalfa motors per rebre la Copa del Món 2015 de canoeslalom
La cita d'enguany és del 7 al 9 d'agost i es preveu intensa pel fet que ser any preolímpic, amb la mirada posada en Rio 2016. Enguany es vol potenciar la difusió de la prova per televisió i la promoció de la Seu de cara al Mundial 2019 de Piragüisme
El Parc Olímpic del Segre ja escalfa motors per acollir un any més la Copa del Món de Canoeslalom. La cita d'enguany serà del 7 al 9 d’agost i estarà marcada pel fet de ser any preolímpic, cosa que farà que els participants estiguin més motivats, tot pensant en els Jocs de Rio 2016.
Enguany, la Seu té com a objectiu millorar les competicions esportives, la seva difusió a través dels mitjans de comunicació (especialment la TV), promoure la retransmissió mundial de l'esport a través de la participació de més de 40 països i promocionar els atractius turístics de la Seu d'Urgell. Tot plegat serveix per preparar la gran cita del 2019, després que la Seu i Sort han estat escollides per acollir els Campionats de Món de Piragüisme en Aigües Braves (canoeslalom, descens i sprint) d'aquí a quatre anys.
Durant la Copa del Món es tornarà a utilitzar el revolucionari sistema de cronometratge i vídeo-tracking estrenat durant els Campionats del Món de 2009, i posteriorment utilitzat a tots els grans esdeveniments. El 2009 es va estrenar la filmació automàtica dels descensos i la recollida dels temps parcials dels palistes i va suposar un gran pas endavant per als atletes i una imprescindible ajuda per als seus entrenadors.
250 esportistes d'arreu del món
Enguany vindran a la Seu un total de 250 palistes de més de 35 països. Entre ells hi haurà catorze membres de l'equip estatal, que entrena habitualment a la Seu i en qual destaquen la medallista olímpica Maialen Chourraut, flamant campiona d'Europa de K1 i guanyadora d'una de les proves disputades, i les esportistes del Cadí CK Núria Vilarrubla, que ve de proclamar-se campiona del món sub-23 en C1, i Marta Martínez, medalla de bronze a la tercera prova del circuit mundial.
La Copa del Món arribarà a la Seu després de les proves ja disputades a Praga (República Txeca), Cracòvia (Polònia) i de la de Liptovský Mikuláš (Eslovàquia), i just abans de la gran final, que serà del 13 al 16 d'agost als Pirineus, a la ciutat francesa de Pau.
Les inscripcions nominals per competir a la Seu es tancaran aquest dijous, dia 23. En aquest sentit, doncs, l’última setmana d’aquest mes es farà pública la participació dels principals palistes internacionals presents a la prova catalana. La competició d’eslàlom consisteix en sèries de dues mànigues, comptant al final només la millor puntuada. Dels resultats de les eliminatòries, normalment les primeres 40 embarcacions passen a la semifinal i, en totes les categories, només els deu millors arriben a la final.
Bagatge organitzatiu
Amb més de 40 anys d’experiència organitzant competicions internacionals de piragüisme en aigües braves, la Seu es configura com un referent mundial en aquesta modalitat esportiva, amb els Jocs Olímpics de Barcelona’92 com a principal referent i amb l'aval de l'èxit de les proves que s'han organitzat posteriorment. El bagatge del Parc del Segre inclou dos Campionats del Món (1999 i 2009), 14 edicions de la Copa del Món (l'última ara fa un any), dues Copes d'Europa (1980 i 1986) i els Campionats d'Europa del 2011, esdeveniment que va aconseguir un gran èxit participatiu i organitzatiu.
Aquesta Copa del Món se celebra gràcies al suport de les institucions i dels patrocinadors locals i la Diputació de Lleida i la Generalitat. Les Federacions Internacional, Espanyola i Catalana de Piragüisme i el Comitè Organitzador s'han bolcat perquè la celebració torni a ser un èxit, i perquè els noms de la Seu i del Parc Olímpic de la Seu d'Urgell segueixin en el més alt del panorama de l’eslàlom.
Fitxa tècnica del Canal d'Aigües Braves
Longitud: 300 m
Caiguda: 6,5 m
Cabal: 12 m3/s
Característiques de construcció: fons de ciment; ribes i obstacles, de pedres naturals.
Grades: capacitat per a 5.000 persones
Total superfície construïda: 1.700 m2
El disseny dels canals artificials inclou un sistema de subcanals complementaris, així com les corretges transportadores mecàniques que permeten als piragüistes tornar al seu punt de partida sense haver de deixar les seves embarcacions. El cabal és regulable, atenent les competicions a realitzar, a través d'una central d'energia elèctrica reversible, amb una potència de 1.200 kw. distribuïts en 4 turbines-bombes. L'edifici principal del Parc Olímpic del Segre té forma de L.
La superfície total construïda del Parc és de 1.700 metres quadrats. La caiguda en el canal d’eslàlom es crea de forma natural a través de canals que es ramifiquen des del riu Segre, amb un pendent molt suau. El canal d'aigües braves té 300 m de longitud, mentre que el d'aigües tranquil•les és de 650 m de longitud i 20 m d'ample.