El Parc Olímpic del Segre ja escalfa motors per a les finals de la Copa del Món d'eslàlom
La prova decisiva es podrà veure a la Seu d'Urgell del 7 al 9 de setembre. L'edició d'enguany vol augmentar la projecció mediàtica amb la mirada posada en l'organització dels Mundials d'aigües braves del 2019
El Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell ja escalfa motors per acollir, per segon any consecutiu les Finals de la Copa del Món de Canoe Eslàlom, que es disputaran del 7 al 9 de setembre amb la presència dels millors palistes i canoistes mundials. La primera part del circuit ja ha passat, entre final de juny i començament de juliol, per Liptovsky Mikulas (Eslovàquia), Cracòvia (Polònia) i Augsburg (Alemanya). La competició es reprendrà a Tacen (Eslovènia), del 31 d’agost al 2 de setembre, i la Seu decidirà els resultats finals la setmana següent.
Des de l'organització ja s'ha avançat que la competició comptarà amb els principals representants de l'equip estatal d'eslàlom, encapçalats per la vigent campiona olímpica de K1 femení, Maialen Chourraut. La palista basca establerta a la Seu va finalitzar la Copa del Món de l'any passat amb una meritòria 5a posició. Tampoc no hi faltarà la canoista del Cadí CK Núria Vilarrubla (C1D), que aquesta temporada s’ha fet amb la medalla de plata en C1F a la competició de Cracòvia i que l'any passat va acabar la Copa del Món amb un 4t lloc. Aquests propers dies s'anunciarà quins palistes ocuparan la resta de places.
El sistema de competició de la Copa del Món d'eslàlom consta de quatre mànegues: dues classificatòries, una semifinal i una final. Els participants que no passen el primer tall de classificatòries tenen una segona mànega eliminatòria de repesca. Els millors classificats -normalment entre 20 i 40, en funció del nombre d'inscrits- passen a la mànega de semifinals, d’on els 10 millors temps d’execució accedeixen a la final.
Més de 40 anys organitzant competicions internacionals
Enguany la Seu d’Urgell té com a objectiu millorar tecnològicament les competicions esportives, la seva difusió a través dels mitjans de comunicació. Especialment la TV, de tal manera que ho emetran tant Teledeporte de TVE com Esport3 de la CCMA. També es promou la retransmissió internacional de l’esdeveniment on participen més de 50 països i on també es promocionen els atractius turístics de la Seu d'Urgell.
Complementàriament aquesta ocasió permetrà mantenir la vitalitat i viabilitat econòmica de la instal·lació olímpica del Parc del Segre. Aquesta Copa del Món es pot celebrar gràcies al suport de les institucions i dels patrocinadors locals i la Diputació de Lleida i la Generalitat. Les Federacions Internacional, Espanyola i Catalana de Piragüisme i el Comitè Organitzador s'han bolcat perquè la celebració torni a ser un èxit, i perquè els noms de la Seu i del Parc Olímpic de la Seu d'Urgell segueixin en el més alt del panorama de l’eslàlom. Finalment, és important remarcar que la Seu d’Urgell ha estat nominada per a ser la seu dels Campionats Mundials de canoa eslàlom i descens sprint de l’any 2019.
El Parc Olímpic del Segre ha esdevingut tot un referent a l’hora d’organitzar competicions internacionals de piragüisme en aigües braves. Amb més de dues dècades d’experiència, es presenta com un referent mundial d’aquesta modalitat esportiva. Els Jocs Olímpics de Barcelona’92 van significar un èxit sense precedents i va marcar un abans i un després. Des de llavors s'hi han disputat, entre d'altres competicions, dos Campionats del Món (1999 i 2009) i 16 edicions de la Copa del Món (l'última al setembre de 2017). A més a més, el 2011 s'hi va organitzar els Campionats d'Europa, esdeveniment que va aconseguir un gran èxit participatiu i organitzatiu
Principals característiques de la zona de competició del Parc Olímpic del Segre
Longitud: 300 m
Desnivell: 6,5 m
Cabal: 12 m3/s
Característiques de construcció: fons de ciment; ribes i obstacles, de pedres naturals.
Grades: capacitat per a 5.000 persones
Total de superfície construïda en edificis: 2.100 m2