El Parlament aprova de forma definitiva l'accés gratuït a la sanitat pública dels fronterers
L'alcalde de la Seu i diputat de CIU reitera que la nova llei és "un pas important per a un col.lectiu rellevant a l'Alt Urgell" El grup del PSC-Progrés es felicita per la millora, que s'aplicarà l'1 d'octubre, i reivindica el paper del departament de Salut en el procés
El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la Llei d’Universalització, que garanteix l’accés a la sanitat gratuïta a tothom. Aquesta Llei clarifica la situació dels treballadors transfronterers residents a Catalunya que treballen fora de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu, i llurs beneficiaris.
Els treballadors transfronterers són un col•lectiu d’unes 2.500 persones que viuen en municipis catalans del Pirineu, però que treballen a Andorra, estat no membre de la Unió Europea. Fins ara, aquestes persones tenien dret a l’assistència sanitària en virtut del Conveni de Seguretat Social entre Espanya i Andorra, de 9 de novembre de 2001. Amb el contracte de treball, aquests treballadors rebien assistència sanitària amb les condicions pròpies del sistema andorrà, la qual cosa comportava el pagament d’una part de l’assistència, situació en discrepància amb el dret a l’accés gratuït que tenien com a ciutadans catalans.
A partir d’ara, i gràcies a l’aprovació de la Llei d’Universalització, les persones residents a Catalunya, però que treballen a Andorra, ja tenen dret a ser atesos a càrrec del Servei català de la Salut, fet que equipara l’assistència sanitària gratuïta d’aquests treballadors amb la resta.
La consellera de Salut, Marina Geli, va proposar l’avantprojecte d’aquesta Llei, amb l’aprovació de la qual s’aconsegueix resoldre la situació de desigualtat del col•lectiu transfronterer. La voluntat del Govern ha estat la de tancar acords amb la resta de grups parlamentaris per aprovar-la i clarificar així aquesta situació.
A Catalunya, aquesta xifra s’amplia a unes 60.000 persones que fins ara quedaven excloses de cobertura sanitària gratuïta. Amb la Llei d’Universalització s’amplia l’assistència sanitària gratuïta als professionals liberals, col•lectius amb risc d’exclusió social, membres de congregacions religioses, a més a més d’aquells que resideixen a Catalunya i treballen fora de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i de l’Espai Econòmic Europeu.
Batalla reitera la importància de l'acord
El diputat de CiU i alcalde de La Seu, Albert Batalla, ha celebrat l’aprovació per unanimitat al Parlament de Catalunya de la llei d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, que permet “resoldre per fi els problemes de cobertura sanitària que afecten uns 3.000 treballadors i treballadores que viuen a l’Alt Urgell o la Cerdanya, però treballen a Andorra”. Un col·lectiu, que segons Albert Batalla, “és molt important al nostre territori, ja que afecta moltes persones, moltes famílies de la nostra comarca”. Concretament, Batalla ha afirmat que “avui es resol un punt de discriminació cap a un col·lectiu molt minso a nivell de país, però molt important per a una ciutat de 13.000 habitants com és La Seu”.
Tal com ha explicat en diverses ocasions el diputat nacionalista, aquests treballadors i treballadores tenen cobertura sanitària a Andorra, però no és total i, a pesar de tributar a l’Estat espanyol, no tenen dret a cobertura sanitària gratuïta a Catalunya. “A partir del dia 1 d’octubre, però, aquests treballadors i treballadores tindran accés a la sanitat catalana mitjançant la seva targeta sanitària i s’acabarà una situació surrealista, ja que una persona nascuda a La Seu d’Urgell, que viu a La Seu d’Urgell, havia de pagar fins ara els serveis sanitaris quan necessitava anar a l’Hospital de La Seu”, remarca.
Batalla ha afirmat que “aquesta llei és molt important perquè aprofundeix en la consolidació de l’Estat del benestar i la universalització de la sanitat, endegada fa anys i que forma part de l’ ideari polític de CiU” i ha recordat que “des del moment en que el Govern va enviar aquest projecte de llei al Parlament, des de CiU varem veure que era el moment i l’oportunitat d’incloure-hi la situació del col·lectiu de treballadors i treballadores transfronterers i solucionar-la definitivament”.
El diputat nacionalista ha agraït la feina feta i el consens assolit per tots els grups parlamentaris i la sensibilitat demostrada per la Consellera Geli cap a aquesta problemàtica concreta, però ha expressat “un únic punt de desacord, en el tràmit d’urgència de la llei”.
Satisfacció del PSC-Progrés de la Seu
El grup municipal del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu també s'ha mostrat molt satisfet pel fet que, després de trenta anys, el Parlament de Catalunya hagi aprovat el Projecte de Llei impulsat pel Govern de la Generalitat que garanteix l’accés a la sanitat publica per part del col•lectiu de persones que viuen a La Seu i comarca i que treballen a Andorra.
Progrés recorda que la Llei aborda i resol reivindicacions històriques de diferents grups de persones que tenien dificultats per accedir a la sanitat publica i que fins ara no s’havien atès. Des de Progrés, es reivindica el paper que ha desenvolupat el Departament de Salut, i en especial la Consellera Geli, en tot el procés. En les diferents reunions mantingudes amb el portaveu del grup del Progrés a l’Ajuntament de La Seu, Òscar Ordeig, aquesta es va comprometre a resoldre aquesta situació abans de finalitzar la legislatura.
També es recorda la importància que ha tingut en tot el procés el fet que el PSC-Progrés impulsés l’elaboració d’un estudi de la problemàtica dels treballadors fronterers al despatx Llimona, aprovat en un plenari de l’Ajuntament de La Seu. Aquest estudi ha servit de base per conèixer les principals problemàtiques a resoldre.
Tanmateix, el PSC-Progrés ha valorat positivament que el grup parlamentari de CiU s'hagi sumat a la proposta que va presentar el Govern, tot i que lamenta "la seva passivitat i falta de sensibilitat durant els 24 anys que van tenir responsabilitats de govern a la Generalitat".
Tot just aprovada la nova Llei Sanitària, el portaveu del grup del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu, Òscar Ordeig, i la Consellera de Salut, Marina Geli, s’han reunit al mateix Parlament per tal buscar la manera d’agilitzar al màxim la posada en marxa de la nova Llei als centres sanitaris.
Segons el portaveu del grup municipal del PSC-Progrés, Òscar Ordeig, “el Govern de la Generalitat ha resolt una assignatura pendent que va deixar CiU durant els 24 anys que va estar a la Generalitat. Celebrem que ara se sumin a la iniciativa de la Conselleria”. Òscar Ordeig també destaca que “la Consellera Geli s’ha compromès a fer les gestions necessàries per tal que l’aplicació pràctica de la llei sigui el més ràpida possible”.