El Parlament aprova els pressupostos, amb una inversió territorial de 15,8 milions a l'Alt Pirineu i Aran
Entre d'altres partides s'hi inclou 472.000 euros per a la construcció del nou CAP de la Seu i es dobla l'aportació a l'IDAPA i a la millora de camins. Un error de C's en la votació impedeix la incorporació de 600 esmenes de l'oposició
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres els Pressupostos 2017 de la Generalitat, que entre d'altres punts preveu garantir els recursos necessaris per a un referèndum, tant si és pactat amb l'Estat espanyol com si aquest no hi està d'acord. El primer supòsit s'ha acordat amb els vots de JxSí i CSQP; i el segon, amb els de JxSí i la CUP. D’aquesta manera, s’ha traslladat el mateix esquema de votacions que es va produir en el passat debat de política general. C's, PSC i PPC no han participat en les votacions de les esmenes aprovades de CSQP i la CUP.
Abans de les votacions, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comunicat als diputats una nota dels lletrats de la cambra, que avisa que el text original de l'addicional 31 i l'esmena de la CUP contravenen el Tribunal Constitucional (TC). Concretament, avisen sobre el fet que el govern ha d’habilitar els recursos per fer front a un “procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. L’esmena de la CUP es limita a suprimir aquesta última referència a “la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”, mentre que l’esmena presentada per CSQP incorpora una referència al referèndum pactat amb l’Estat. L’esmena que JxSí ha retirat mantenia el text original qüestionat pel Consell de Garanties però afegia un nou paràgraf en referència al referèndum pactat.
Albert Batalla destaca l'augment d'inversions a l'Alt Pirineu i Aran
A nivell més local, tal com ja s'havia avançat, els pressupostos ara aprovats inclouen una inversió territorialitzada de 15,8 milions d'euros per a l'Alt Pirineu i Aran, als quals s'hi suma el fet que es dobla la partida per a millora d'accessos a nuclis (es passa dels 1,9 milions del 2016 als 4,2 milions d'enguany). El diputat de Junts pel Sí i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, també ha destacat el fet que l'IDAPA també dobla el seu pressupost, fins arribar a 1,2 milions. A més a més, a nivell general, també es dobla les partides previstes tant per a la promoció de la marca Pirineus com per als parcs naturals, que inclou entre d'altres els espais de l'Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró i el Parc Nacional d'Aigüestortes. Així, per exemple, el parc de l'Alt Pirineu passa d'1 milió a 1,7 milions.
Quant a inversions concretes de l'annex de pressupostos, l'Alt Urgell rebrà 2,8 milions d'euros directes, que inclouen 472.000 euros per a la construcció del nou CAP de la Seu d'Urgell, 793.000 per al polígon Vilansats, a Organyà, i 353.000 per a l'Aeroport Andorra-la Seu d'Urgell. Alhora, el Govern ha garantit amb una partida inicial d'acompanyament l'inici, aquesta tardor, de les obres del túnel de Tres Ponts, i ha destinat 1,5 milions d'urgència per a la seguretat de l'actual tram de la C-14 al pas pel congost.
A la Cerdanya, amb prop de 5 milions d'euros territorialitzats, 3,4 milions són per a diferents actuacions a l'estació d'esquí de La Molina, gestionada per FGC, juntament amb 764.696 euros per a la nova estació d'autobusos de Puigcerdà, 450.000 per a l'Hospital Transfronterer i 35.000 per a l'ampliació del parc de Bombers d'Alp. En aquesta mateixa línia, al Pallars Sobirà, amb una previsió de 2,9 milions, la majoria (2,3 milions) van a la millora de les instal·lacions d'Espot Esquí i Port Ainé, a més a més de 210.000 euros per al reforçament d'ancoratges al mur del talús de la C-28 a Alt Àneu. El Pallars Jussà rep 3,3 milions, dels quals més de 2 milions seran per a la línia de tren de la Pobla de Segur, 509.000 són per a l'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp i 282.000 per a l'Hospital de Tremp. En el cas de l'Alta Ribagorça, s'hi destina 358.220 euros. Finalment, l'Aran en rep 1,3 milions d'euros, dels quals 975.000 són per a la instal·lació de barreres antiallaus a la C-28, a Naut Aran.
Òscar Ordeig lamenta "els errors" de C's en la votació
La votació ha estat marcada també per l'inesperat rebuig a 600 esmenes als pressupostos que havien presentat els grups de l'oposició. El vot contrari de Ciutadans -que havia anunciat que hi votaria a favor, però s'ha equivocat en el tràmit- ha impedit la incorporació d'aquestes peticions, la majoria de les quals (379) presentades pel PSC. Són, de fet, la meitat de les 1.200 que s'havien presentat i que ja havia acceptat la Comissió d'Economia. Així, el volt en contra de C's, sumat accidentalment al de JxS, ha fet finalment que aquestes esmenes no prosperessin. El diputat socialista per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha lamentat que "els errors que s'han comès al Parlament condemnen el país però, cosa que és igual de greu, menystenen l'oposició i bona part de les necessitats del territori". En aquest sentit, Ordeig ha qüestionat el fet que "el govern ja havia dit que no les aplicaria, malgrat haver-hi una majoria parlamentària que demanava aquestes correccions als pressupostos".
Entre les esmenes rebutjades, el diputat del PSC ha esmentat que hi havia les que plantejaven "habilitar la partida necessària per augmentar la dotació pel manteniment, neteja i promoció del Parc Natural de l’Alt Pirineu; ampliar fins a 120.000 € la partida destinada al Consell General d’Aran per a la promoció de l'aranès; implementar un pla de xoc per aturar la davallada de turistes i ingressos que afecta el turisme rural i de càmpings; impulsar programes específics per a joves i dones per assegurar la igualtat d’oportunitats al món rural; creació del Pla de desenvolupament econòmic equitatiu de l’Alt Pirineu i Aran; desplegament del Pla General de Política Forestal de Catalunya, aprovat pel Govern, per tal d’aprofitar la massa forestal; augmentar la dotació pel manteniment, neteja i promoció del Parc Natural de l’Alt Pirineu; pagar el 48% dels diners pendents en concepte d’Indemnitzacions Compensatòries de Muntanya del 2014" o bé "compensar el danys de la fauna salvatge i establir compensacions e cultius i bestiar, com també agilitzar els informes i pagaments pendents del Departament per aquests anys".
Pel que fa a les esmenes que sí que han tirat endavant referents al Pirineu, Òscar Ordeig n'han destacat: habilitar la partida necessària per finalitzar el Pla de Barris de la Pobla de Segur i el Pla de Barris de la Tremp; "presentar abans d'acabar el 2017 l'avaluació del funcionament del consell de participació del sector sanitari Alt Pirineu, així com les accions i les inversions previstes"; "habilitar la partida necessària per recuperar els diners en concepte de contractació d'activitat mèdica a l'Hospital de la Seu d'Urgell, per compensar el 20% de reducció dels darrers anys"; "prioritzar l’adquisició del material necessari per equipar adequadament els efectius dels Mossos d’Esquadra de les comarques de muntanya, i que estiguin especialment protegits de les inclemències del temps"; "dotar de recursos a les mesures de Protecció civil i de avís a la població en cas de riuades, a la Val d’Aran i al Pallars Sobirà"; "donar compliment a la resolució del Parlament de Catalunya sobre la construcció del túnel de Tres Ponts", "realitzar el projecte executiu del Port de Comiols, amb la corresponen actualització i inici de les obres de millora integral"; i "habilitar la partida necessària per finalitzar les obres del Teatre la Lira de Tremp".
Des de JxS havien justificat el rebuig a les esmenes en considerar que la majoria o bé corresponien a actuacions ja iniciades, o ja estaven executades o bé les veuen "irrealitzables" en els terminis exigits. El portaveu del grup sobiranista, Roger Torrent, ha calculat que executar les 1.200 esmenes previstes incialment hauria tingut un cost addicional d'entre 6.000 i 7.000 milions d'euros, per la qual cosa, tenint en compte el dèficit fiscal i les limitacions financeres imposades per l'Estat espanyol, les considera "un brindis al sol".
Aprovats amb JxS i amb dos vots de la CUP
Tornant al debat parlamentari, la votació final del dictamen que ha permès l’aprovació dels comptes ha comptat amb el suport dels 62 diputats de JxSí i dos diputats de la CUP. Així, els cupaires han escollit la fórmula de cedir dos vots per tal que els pressupostos poguessin tirar endavant, condicionats a la celebració del referèndum sigui o no pactat, mentre que els altres vuit diputats de la CUP presents s’han abstingut. C’s, PSC, CSQP i PPC han votat en contra del dictamen.
Paral·lelament, el Parlament també ha aprovat aquest dimecres mateix la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos. Aquest instrument, a efectes pràctics, significa que des d'ara mateix els comptes ja són vigents i, per tant, l'Estat espanyol no els podrà bloquejar, amb l'única excepció de les partides relatives al referèndum.