Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova implementar els estudis de Batxillerat Esportiu a l'Institut La Valira de la Seu

El Parlament aprova implementar els estudis de Batxillerat Esportiu a l'Institut La Valira de la Seu

El diputat Jordi Fàbrega ha defensat la proposta, que garanteix que la nova oferta no comporti cap disminució d'activitat a l'Institut Joan Brudieu. Junts ha argumentat que la mesura consolidarà l'oferta de formació i tecnificació esportiva de la ciutat
Institut La Valira de la Seu d'Urgell
19/04/2023 12:55

La Comissió d'Educació del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts, a proposta del grup parlamentari de Junts per Catalunya, posar en marxa estudis de Batxillerat Esportiu a l'Institut La Valira de la Seu d'Urgell. La proposta l'ha defensat el diputat urgellenc i vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, que ha remarcat que aquesta mesura "no representarà cap disminució d'activitat a l'Institut Joan Brudieu", alhora que es resoldrà "una necessitat de la Seu".

En l'exposició de motius, Fàbrega ha recordat que a la Seu d'Urgell ja s'ofereixen actualment els estudis superiors de Ciències en l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE), especialitzats en medi natural, mitjançant el centre d'INEFC Pirineus inaugurat ara fa dos anys. La ciutat, a més a més, compta amb seus de quatre centres de tecnificació esportius: el centre estatal d'eslàlom d'aigües i els centres nacionals de piragüisme, esquí de fons i esquí de muntanya, a més d'"unes instal·lacions esportives excel·lents per a la pràctica esportiva, sobretot en esports al medi natural, amb el Parc Olímpic del Segre com a principal referent".

El parlamentari pirinenc ha recordat que "el batxillerat esportiu és una de les vies d'accés al grau universitari de CAFE i, al mateix temps, una excel·lent opció formativa per a tots els alumnes dels quatre centres de tecnificació ja ubicats a la Seu". Aquests estudiants, hi afegeix, tenen la singularitat que "han de compaginar els estudis amb els entrenaments d'alt nivell als que estan sotmesos, cosa que requereix una adaptació curricular que no sempre és fàcil".

L'Institut La Valira ja està preparat

Junts també ha exposat que actualment aquests estudis de Batxillerat Esportiu s'ofereixen en 12 poblacions, però a l'Alt Pirineu i Aran només es poden cursar a l'Institut Centre d'Esports de Muntanya del Pallars, a la Pobla de Segur. Per això, es demana que també es puguin fer a la Seu, tenint en compte tots els arguments anteriors. Per tal de fer-ho possible, l'Institut La Valira ja ha presentat un projecte, que compta amb el suport de l'Ajuntament de la Seu, per acollir concretament les modalitats de batxillerat científic combinat amb l'especialitat esportiva d'esquí de fons i de piragüisme. Jordi Fàbrega ha remarcat que aquesta implantació "no requereix de cap inversió important del Departament, perquè amb les instal·lacions actuals es poden dur a terme, i només es necessita els personal docent adient per poder ser una realitat, ja que la voluntat i predisposició del centre és total".

La proposta aprovada inclou un punt per tal que aquests nous estudis "no impliquin cap disminució en les ofertes formatives ni en personal de l'Institut Joan Brudieu". El vicealcalde de la Seu ha defensat al Parlament que es tracta d'"estudis perfectament compatibles entre els dos instituts, alhora que no entren en competència en els del Pallars Jussà, sinó que es complementen, tot donant sortida a un gruix important d’alumnat interessat en estudis esportius, amb una gran sortida laboral al Pirineu”.

La mesura ha tirat endavant amb els vots favorables de tots els grups del Parlament tret d'ERC, que s'ha abstingut. El batxillerat esportiu està regulat pel Departament d'Educació i implementat des del curs 2019-2020, amb diferents modalitats de cicles formatius, en funció de cada població i els esports especialitzats que s'hi practiquen. En el cas de la Pobla de Segur, actualment el centre comparteix espai amb l'institut de secundària del municipi pallarès, tot i que a mitjà termini preveuen estrenar noves instal·lacions que també inclouran un edifici de la Torre de Capdella. L'oferta del Jussà està especialitzada en esquí alpí i nòrdic, surf de neu, barrancs i escalada.

Mostrar formulari de contacte