Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova la Llei de Contractes de Conreu

El Parlament aprova la Llei de Contractes de Conreu

07/02/2008 19:23

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha dit aquest dimecres que Catalunya s’ha dotat d’un instrument cabdal de la política agrària, després de l’aprovació de la Llei de Contractes de Conreu en el Parlament amb el suport dels grups del PSC-CpC, ERC, ICV-EUiA i el grup mixt. La nova normativa permetrà regular i comprendre tots els supòsits possibles del contractes de conreu a Catalunya, l’execució d’una política agrària pròpia i ajustar el dret vigent a la realitat del camp català.

Com a elements cabdals de la llei, destaquen la seguretat jurídica i les garanties que atorga als ciutadans la formalització dels contractes de conreu per escrit, així com el perllongament de la durada mínima del contracte de conreu que passa de cinc anys a set anys, a excepció dels contractes de pastures que tindran una durada de com a mínim cinc anys.

D’altra banda, la llei també preveu la creació de la Junta d'Arbitratge i Mediació per als Contractes de Conreu per resoldre el conflictes derivats de la llei, la exhaustiva definició del conreador directe i personal que afecta no només a les persones físiques sinó també a les jurídiques, la regulació del dret preferent d’adquisició per part l’arrendatari i, finalment el dret d’adquisició preferent de la Generalitat en casos excepcionals i regulats a fi i efecte garantir un bé escàs com és el sòl agrari i l’activitat que es desprèn d’aquest.

Segons el conseller Joaquim Llena, la llei permetrà garantir la preservació el sòl agrícola actual, el seu bon ús i la millora de les explotacions agràries existents. És per això que la normativa aprovada avui planteja una regulació contractual moderna i equilibrada, que fomenta l'ús eficient de la terra, la planificació dels riscos de l'activitat de conreu, i el pactisme entre els diferents agents del camp.

Arran del vot en contra de CIU, el conseller ha exposat que “fins fa un mes i mig era una llei que estava totalment pactada, sobretot en referència al capítol 6 que fa referència al dret de tanteig i retracte. S’havia arribat a pactar la creació d’un organisme que arbitrava quan es podia exercir aquest dret per part de la Generalitat, i que hauria estat format pels ens locals, organitzacions agràries, el món cooperatiu i el Govern català”. “Per motius que desconec, segons ha dit el conseller, CIU s’ha desentès d’aquest pacte i per tant, ha primat les qüestions electorals per damunt de les sectorials”. Davant dels dubtes que pugui generar aquest dret d’adquisició preferent de la Generalitat, el conseller ha volgut deixar clar que “permetrà preservar aquestes terres per a aquells joves que es vulguin incorporar al mon agrari o bé a aquells que vulguin incrementar la seva superfície”.

Aquest projecte de llei ja es va començar a tramitar durant l’anterior legislatura però no es poder culminar la seva aprovació. Durant la seva tramitació, i a petició dels grups de CIU i PPC, ha estat objecte de dos dictàmens del Consell Consultiu, que han resolt que el text s’adequa a la Constitució i l’Estatut. Els articles més polèmics han estat els 44 i 45, que regulen el dret d’adquisició preferent de la Generalitat, però, segons conclou el Consultiu, tots dos s’adeqüen a les premisses constitucionals i estatutàries.

D'altra banda, el portaveu d’Esquerra a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Ausàs, després de la votació de la Llei de Contractes de Conreu aquesta tarda al Parlament de Catalunya, “ha celebrat l’aprovació d’una regulació necessària al nostre país específica en matèria agrària i rural”. Per Ausàs, “estem parlant d’una llei moderna i actual, que ha de servir per regular les relacions contractuals entre els arrendadors i arrendataris de terres, per ampliar-ne els terminis de durada i també per donar seguretat i transparència a aquest mercat”. La nova regulació preveu, entre d’altres mesures, que l’Administració pugui exercir el dret de tempteig i retracte en la compravenda de finques rústiques, sempre a preu de mercat, per poder crear un fons de terres per acabar venent-les a altres pagesos. Sobre aquesta mesura, Ausàs ha explicat que “el dret de tempteig i retracte és una figura jurídica força adequada i que ha de permetre a l’Administració afavorir la creació d’un fons de terres”. Així mateix ha afegit que “la veritable importància d'aquesta mesura rau precisament en que esdevé un mecanisme de transparència en el mercat del sòl i pot, evitar les transaccions poc clares, i perjudicar als que volen entendre l’espai agrari com a mitjà i espai d’especulació econòmica”.
Finalment, Ausàs, candidat d’Esquerra per Lleida al Congrés, ha lamentat “l’estratègia política de caràcter partidista de CiU i PP”, que ha pesat més que els interessos del sector agrari, i la intenció dels grups de l’oposició de bloquejar i aturar l’aprovació de la llei.

Mostrar formulari de contacte