Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Parlament aprova preveure incentius per als metges rurals i establir la delegació de Salut a l'Alt Pirineu

El Parlament aprova preveure incentius per als metges rurals i establir la delegació de Salut a l'Alt Pirineu

La moció, presentada pel PSC, s'ha acordat per unanimitat després d'incorporar esmenes dels altres partits sobre la cobertura en l'àmbit rural. Òscar Ordeig afirma que l'objectiu és "aturar la fuga de professionals sanitaris"
Parlament de Catalunya (@parlamentcat)
24/10/2019 17:55

El Parlament ha aprovat avui una moció presentada pel PSC-Units per "millorar la cobertura del servei públic de salut en l’àmbit rural". El text ha tirat endavant per unanimitat després d'incorporar esmenes d'altres grups parlamentaris. La proposta també contempla la creació de la delegació del Departament de Salut a l'Alt Pirineu.

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig s'ha mostrat satisfet pel consens en l'aprovació perquè considera que “aturar la despoblació, empobriment i envelliment del món rural passa per garantir serveis de salut de proximitat i qualitat”. Ordeig considera especialment important que es prevegi  “incentius als metges rurals i la Delegació de Salut al Pirineu”. Pel que fa a les esmenes, ha detallat que aquestes propostes "han de garantir l'objectiu final: aturar la fuga de professionals sanitaris del món rural", la qual "degrada un servei que ha de ser garantit per a les persones que volen viure a les comarques rurals i de muntanya”.

El parlamentari socialista hi ha afegit que estaran "molt pendents del seu compliment així com de la necessitat d’implementar-lo amb mesures de caire social i econòmic per al món rural”.

La moció l'ha defensada davant el Ple del Parlament la diputada del PSC Assumpta Escarp, que ha especificat que “el Govern ha d’endegar les tasques de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, incorporar la planificació sanitària a la planificació global del Govern de la Generalitat en aquest àmbit i establir un calendari d’actuació i recursos, amb una primera dotació al pressupost del 2020”. El text també esmenta la necessitat de “flexibilitzar les retribucions, tot establint un complement retributiu específic per als llocs de difícil cobertura, l’accés a Plans de Formació continuada o implementar mecanismes com la telemedicina”.

Escarp ha destacat que “a l’àrea bàsica de Lleida és on més metges marxen” i que “segons una enquesta de l’Organització Mèdica Col·legial, Lleida és capdavantera en col·legiats a la província que marxen a treballar fora (11,5%)", majoritàriament a l’Aragó, on, segons ha assegurat la diputada, "els metges de primària cobren uns 1.000 euros més al mes”.

Mostrar formulari de contacte