El Parlament català insta el Govern a presentar la candidatura Barcelona-Pirineus 2030
La Cambra aprova amb 71 vots a favor, 20 en contra i 43 abstencions la proposta de Junts d'aspirar a organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern. La CUP demana transparència i que s'informi el territori
El Parlament català ha aprovat aquest dijous una esmena de Junts per Catalunya que insta el Govern de la Generalitat a presentar la candidatura Barcelona-Pirineus per celebrar els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern l'any 2030. En el debat parlamentari, el diputat de JxCat per la circumscripció de Lleida Ramon Tremosa ha celebrat que la Cambra hagi fet aquest pas endavant, perquè considera que es tracta d'un projecte de país "que vol donar noves oportunitats econòmiques al Pirineu català i reequilibrar el país".
El diputat ha defensat que el projecte es prepara d’acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima del Comitè Olímpic Internacional, que actualment demana a les candidates l’aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, sense que calgui construir-ne de noves. D’altra banda, l’esmena aprovada contempla que es tinguin en compte totes les sensibilitats territorials, mitjançant mecanismes participatius. Tanmateix, Tremosa ha defensat que les darreres eleccions al Parlament han donat un ampli suport, tant a l'Alt Pirineu i Aran com a Catalunya, a les formacions polítiques que durant la campanya electoral van defensar el projecte olímpic, com és el cas de les tres més votades.
Tremosa ha insistit en el fet que "els Jocs Olímpics d’hivern serien un magnífic aparador per ajudar a posicionar els Pirineus catalans a tot el món com un tresor natural, cultural, patrimonial i esportiu”. També hi ha afegit que això ha de permetre accelerar la modernització d'infraestructures reclamada històricament a Catalunya, com és la via de tren que connecta Barcelona i Puigcerdà, o bé construir-ne de noves.
En aquest sentit, l'exconseller ha recordat el fet que, quasi trenta anys després, la Seu d'Urgell segueix beneficiant-se d'haver estat subseu de Barcelona'92, en disposar d'un dels millors canals d'aigües braves del món, cosa que li permet seguir acollint turistes, competicions internacionals i estades d'equips de piragüisme al llarg de quasi tot l'any. Per això, Tremosa creu que uns Jocs d'Hivern poden ajudar a projectar el conjunt del Pirineu català com a destí esportiu, en aquest cas amb instal·lacions ja existents, tal com ho han fet els Jocs d'Estiu amb la capital de l'Alt Urgell.
L’acord del Parlament arriba després que la setmana passada el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va comunicar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que l’executiu estatal es comprometia a donar suport a la candidatura. L’anunci es va fer en el marc de la reunió que ambdós dirigents van mantenir a Madrid.
ERC i la CUP defensen una consulta
La iniciativa de sol·licitar els Jocs Olímpics d'hivern a Catalunya ha tirat endavant amb 71 vots a favor (Junts, PSC, Cs i PP), 20 en contra (CUP i Vox) i 43 abstencions (ERC i Comuns).
ERC ha justificat aquesta abstenció perquè, tot i que a la recent campanya de les eleccions al Parlament es van pronunciar a favor del projecte, creuen que abans cal complir amb el compromís adquirit de fer una consulta prèvia al territori. La diputada republicana per Barcelona Lluïsa Llop opina que la proposta encara no ha aconseguit prou “consens territorial” i que ara cal “seguir treballant-hi” perquè si s’organitza els Jocs d’Hivern sigui “en cas que el territori així ho vulgui”.
De la seva banda, la CUP ha demanat al Govern "transparència" i ha presentat una proposta de resolució demanant que s’informi el territori sobre les reunions i acords que s’hagin dut a terme i les accions previstes entorn l'esdeveniment. A més, reclamen que es compleixi l'acord del Parlament de convocar una consulta vinculant per a la població de les comarques pirinenques on s'haurien de celebrar els Jocs.
Més enllà d'aquesta exigència, la formació cupaire ha tornat a manifestar la seva oposició frontal als Jocs Olímpics, que consideren "un altre macroesdeveniment basat en el turisme de masses de la neu que arriba en un context d’emergència climàtica que relega les comarques pirinenques en dependre completament del monocultiu turístic i de l’especulació". La CUP està convençuda que "només comportarà treball precari, mal pagat i temporal, despoblament i envelliment de la població (augment dels preus de l’habitatge permanent) i inversions en infraestructures no necessàries per a la població permanent del Pirineu, entre d’altres".