El passeig Joan Brudieu de la Seu compta amb el primer 'Banc Vermell' de l'Alt Urgell
L'acció, duta a terme pel Servei de Rehabilitació Prelaboral, vol ser un símbol contra la violència de gènere i els feminicidis. La campanya va començar ara fa sis anys a Itàlia
El passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell compta des d'aquesta setmana amb el primer 'Banc Vermell' de l'Alt Urgell. L'acció l'ha dut a terme el Servei de Rehabilitació Prelaboral de l'Alt Urgell, gestionat per Intress, conjuntament amb l'Ajuntament urgellenc i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i s'engloba en el conjunt de campanyes realitzades per "prevenir, informar i sensibilitzar sobre la violència de gènere i els feminicidis".
La inauguració es va dur a terme aquest dilluns i va ser presidida per l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana; el vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, i la vicepresidenta primera del Consell Comarcal, Josefina Lladós. Els representants institucionals van acompanyar tots els responsables i usuaris del Servei de Rehabilitació que s'han encarregat de pintar el banc, que està situat al bell mig del Passeig i incorpora el lema "La violència no és el nostre destí".
La creació dels 'Bancs Vermells' va néixer inspirada en una protesta que es va endegar la dècada passada a Ciudad Juárez, on les dones locals van decidir posar-se sabates vermelles per manifestar així el seu rebuig a la violència masclista i al desorbitat nombre d'assassinats de dones que registra aquesta ciutat del nord de Mèxic. Tot i això, la campanya per pintar bancs de seure va arrencar oficialment a Itàlia, el 25 de novembre de 2016, amb l''Stati Generalli delle Donne'. El color vermell hi evoca la sang vessada i "el dolor que deixa rere seu cada feminicidi".
Actualment ja són més de 750 els 'Bancs Vermells' distribuïts en diferents països del món, com ara l'Argentina, Mèxic, l'Equador, Itàlia i Portugal, a més d'altres països que estan en procés d'adhesió. L’Associació Intress, com a "entitat social amb valors feministes", ha promogut fins ara la instauració de set bancs pintats a diverses ciutats de l’Estat espanyol, entre les quals des d'ara també hi ha la Seu d'Urgell.