Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El 'Pica d'Estats' guardona un reportatge sobre les Valls d'Aguilar

El 'Pica d'Estats' guardona un reportatge sobre les Valls d'Aguilar

Jordi Lemonche Ramos rep 3.000 euros pel treball 'Una ruta de conte, les terres dels minairons' El jurat ha destacat l'altíssim nivell dels participants en aquesta edició del premi
Pica d'Estats - Reportatge premiat
01/02/2012 09:48

El jurat del Premi turístic internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet va fer públics el passat 28 de gener els guanyadors de la 23a edició del guardó convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Entre els premiats hi ha el reportatge "Una ruta de conte, les terres dels minairons", escrit per Jordi Lemonche Ramos i penjat al web femturisme.cat. El text descriu una ruta paisatgística que recorre diverses fites naturals i arqueològiques de les Valls d’Aguilar per mitjà de llegendes i mites relacionats amb éssers màgics com els minairons i les encantades.

El “Pica d’Estats” és un premi anual que engloba 8 categories i té una dotació econòmica de 36.000 €. Enguany han destacat la varietat i l'interès dels temes tractats en el treballs guanyadors, des de clàssics com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la cursa de trineus arrossegats per gossos Pirena i el Parc Astronòmic del Montsec a d’altres més específics com la vida monàstica del monestir de Santa Maria de Lord o els equipaments hidroelèctrics del Prepirineu lleidatà.

El jurat va fer menció de l’altíssim nivell dels treballs presentats en aquesta edició del premi, considerat com el guardó de premsa turística de referència en l'àmbit de l’Estat.

Relació de guardonats

El premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Aigüestortes y lago de San Mauricio. El corazón de los Pirineos”, fet pel periodista Use Lahoz en col·laboració amb els fotògrafs Jorge Sierra, Juan Carlos Muñoz i Quim Farrero i publicat el juliol del 2011 a la revista Paisajes desde el tren. Es tracta d’un reportatge que ens descriu el paisatge, la fauna i la flora de l’únic parc nacional de Catalunya, situat al Pirineu lleidatà, i que aporta també algunes informacions pràctiques i possibles activitats per al visitant que desitgi visitar aquest notable espai natural.

El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per a la sèrie de reportatges “Miradors”, escrita per Xavier Ricou i amb fotografies de Mercè Gili, publicada a La Vanguardia entre el 28 de juliol i el 29 d’agost de 2011. El conjunt de minireportatges descriu —mitjançant personatges vinculats a cada punt descrit— uns sèrie de “miradors” que ens aporten una panoràmica sobre sis contrades emblemàtiques de la geografia lleidatana situades a les comarques del Segrià, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell, les Garrigues i el Pallars Sobirà.

El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional (dotat amb 5.000 €) ha estat per al documental “Viure sobre els núvols. Un monestir al Pirineu”, treball fet per un equip de rodatge dirigit per les periodistes Carmen Butta y Anuschka Seifert i emès pel canal de televisió franco-alemany Arte el 6 i el 13 de setembre de 2011. El documental se centra en el Monestir del Silenci de Santa Maria de Lord, a la comarca lleidatana del Solsonès, i descriu el dia a dia de la petita comunitat monàstica durant les diferents èpoques de l'any. Per mitjà dels comentaris dels mateixos monjos, l'espectador descobreix la vida espiritual que es desenvolupa en aquest centre religiós , que ha obert les portes perquè els pelegrins es puguin allotjar a l'hostatgeria religiosa. La periodista i directora de cinema documental alemanya Anuschka Seifert ja va guanyar l'any 2009 el Premi "Pica d'Estats" en la categoria de Premsa internacional pel reportatge televisiu "Aventures sota el penya-segat". El jurat ha incidit en “l’excepcionalitat” d’aquest treball pel que fa a la qualitat, la sensibilitat i el tractament del tema.

El premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “El coleccionista de estrellas”, fet per Eduardo Laplaza i Anna Solana i l’equip de realització del programa i emès l’octubre del 2011 dins de l’espai “El Escarabajo Verde” de TVE. El treball se centra en el Parc Astronòmic del Montsec, un centre que permet una observació privilegiada del cel gràcies a les condicions lumíniques úniques de la zona. Per mitjà d’entrevistes als promotors i als responsables de la instal·lació i d’imatges del centre, el reportatge explica les grans possibilitats d’investigació i divulgatives de l’observatori, adreçat tant a la comunitat científica com a l’àmbit turístic.

Desert el premi corresponent al millor treball de Ràdio

El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €) ha estat per a “Pirena Advance 2011. El rally blanco de los Pirineos”, reportatge fet pel fotògraf Jordi Feliu i el periodista Juan Maldonado, editat en el número d’abril-juny del 2011 de la revista Professional Events. El treball presenta un ampli i atractiu repàs gràfic a la prova de trineus arrossegats per gossos i incideix en aspectes de la cursa pròpiament dita, però també dels participants, de l’organització i dels paisatges pirinencs que travessa la prova.

El premi corresponent al millor treball publicat o emès als Mitjans de comunicació locals (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge “Un viatge pels camins de la llum”, fet per Francesc Guillaumet (redactor) i Anna Carrión (fotògrafa) i publicat en el suplement La Revista del diari La Mañana el 16 d’octubre de 2011. L’article ens parla dels equipaments hidroelèctrics de les comarques del Prepirineu lleidatà (la Noguera i el Pallars Jussà, bàsicament) des d’una perspectiva històrica i actual, i constata el potencial turístic d’alguns d’ells (pantans, telefèric de l’Estany Gento, etc.).

Mostrar formulari de contacte