Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu català ha registrat enguany un 44% més d'allaus de l'habitual, tot i que concentrades a la primavera

El Pirineu català ha registrat enguany un 44% més d'allaus de l'habitual, tot i que concentrades a la primavera

Aquesta temporada hivernal s'ha notificat 360 despreniments de neu, un centenar més que els 250 que hi sol haver de mitjana. Hi ha hagut una víctima mortal

Una allau a la Val d'Aran (Foto: ICGC)
Una allau a la Val d'Aran (Foto: ICGC)
07/06/2024 12:40

La temporada hivernal al Pirineu català ha registrat enguany 360 allaus. Això representa un 44% més que la mitjana habitual, que sol ser d'uns 250 despreniments de neu cada hivern. Malgrat això, en general, han estat allaus amb un nivell de perill baix i de mida petita, en la línia de la temporada anterior, i s'han concentrat sobretot a la primavera. Tanmateix, a diferència de l'any passat, aquest 2024 s'ha registrat un accident amb víctima mortal per aquest fenomen.

La campanya de seguiment de les allaus ha estat marcada pels contrastos, amb una estació d'hivern en què el mantell nival ha estat més aviat escàs i una primavera meteorològica -març, abril i maig- en què, en canvi, sí que hi ha hagut nevades abundants. L'Institut Cartogràfic i Geològic ha emès aquest dijous el darrer Butlletí de Perill d'Allaus (BPA) de la temporada i ja dóna per tancat el risc, tot i que encara queda neu en alguns cims tenint en compte que hi ha estat nevant fins fa ben pocs dies. L'observació es va iniciar el 22 de novembre.

El mes en què hi ha hagut més allaus ha estat el març, seguit del gener. De fet, al gener és quan hi va haver les dues allaus més importants, de mida 4, que és aquella suficient per recórrer 50 metres en terreny pla. Les nevades caigudes a partir del mes de març han fet que la primavera hagi estat força allavosa, amb activitat fins ben entrat el maig.

El sector amb més freqüència d'allaus ha estat l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, seguit de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa. En termes generals, el grau mitjà del perill al conjunt del Pirineu ha estat d'1,6 en una escala de l'1 al 5. És a dir, per sota la mitjana d'aquest començament de segle, que és de 2 per a la sèrie 1999-2024. E

nguany tan sols s'ha produït un grau de perill d'allaus fort (4) durant nou dies, de forma local, els mesos de febrer i març a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a la Ribagorçana-Vall Fosca. l'ICGC destaca que ha estat la temporada amb un inici més tardà de situacions de perill d'allaus per al sector oriental del Pirineu de Catalunya.

Sistema de predicció i vigilància d'allaus

L'Institut realitza les prediccions locals per a quatre estacions d'esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i, quan és necessari, dona suport al desencadenament d'allaus de forma artificial.

Per dur a terme aquestes tasques, els tècnics de l'ICGC fan treball de camp i de laboratori, a més de disposar d'una xarxa d'observadors que permet cobrir tot el terreny.

Mostrar formulari de contacte