Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu català rep la nevada més abundant dels darrers anys en un mes de desembre

El Pirineu català rep la nevada més abundant dels darrers anys en un mes de desembre

En indrets com Certascan i la Bonaigua ja hi ha més de 2 metres de gruix acumulat i a Sant Joan de l'Erm hi ha 80 centímetres, unes xifres inusuals per l'època i que baten rècords de sèries històriques. A Andorra s'ha fet uns 150 tirs controlats d'allaus per l'alt risc de despreniments
12/12/2021 20:55

El Pirineu ha rebut fins aquest dissabte la nevada més abundant dels darrers anys en un mes de desembre. Segons el balanç que n'ha fet les darreres hores el Servei Meteorològic de Catalunya, en alguns observatoris d'alta muntanya -per damunt dels 2.200 metres d'altitud- ja se supera els 2 metres de gruix, una xifra inusual per aquesta època -a l'inici de l'hivern meteorològic- i més pròpia de final de temporada en un any amb nivologia normal.

Aquest és el cas de l'estació meteorològica de Certascan, on el refugi ha quedat pràcticament colgat pels 218 centímetres acumulats. I també del port de la Bonaigua (amb 207 cm de gruix ara mateix). En una situació semblant estan el Lac Redon (192 cm), el llac de Malniu, a la Cerdanya (140 cm), i ja a menys altitud, Ulldeter (104 cm).

Fora d'aquestes cotes altes, l'observatori que destaca més és el de l'estació d'esquí nòrdic de Sant Joan de l'Erm, on hi ha el màxim gruix actual de l'Alt Urgell (80 cm). El segueix el de Núria (63). Pel que fa a nuclis habitats, el més cobert de blanc és el poble aranès de Bagergue, a 1.417 metres, on hi ha 1 metre exacte de neu als carrers.

Més d'un metre i mig en quatre dies a la Bonaigua

Pel que fa estrictament a la neu acumulada aquests darrers dies (del 8 a l'11 de desembre), en tots aquests indrets representa al voltant de la meitat -o més de la meitat- de la que hi ha ara acumulada (l'altra meitat havia caigut al llarg de novembre). En aquests quatre dies, la nevada més important ha estat a la Bonaigua (153 cm), seguida de Certascan (95), el Lac Redon (83), Malniu (72), Sant Joan de l'Erm (65), Ulldeter (62), Bagergue (60) i Núria (45).

Quant a la resta d'observatoris, també cal esmentar les nevades que hi ha hagut aquesta setmana en poblacions com Tavascan (34 cm), Vielha (31), Canejan (26), Boí (22), Puigcerdà (14), Viu de Llevata (11) i Llagunes (10). Finalment, la precipitació ha estat més feble per sota dels 1.100 metres, amb entre 3 i 6 centímetres en indrets com la Seu d'Urgell, Das (Aeròdrom de la Cerdanya), Planoles i Peramea, atès que en aquests nuclis la precipitació ha estat preferentment en forma de pluja.

Rècords de sèrie històrica en alguns observatoris

Deixant de banda les abundants nevades de mitjan segle XX (quan hi va haver un període de petita glaciació), des de l'SMC constaten que aquest episodi ha estat el més important en dècades en un mes de desembre. Així ho demostra el fet que algunes estacions meteorològiques han trencat el rècord històric de les seves sèries de dades, que en alguns casos són de més de vint anys. Així, per exemple, a Certascan, fins ara el gruix més alt per aquestes dates havia estat de 177 centímetres (any 2002), uns 40 menys que ara; a la Bonaigua, era de 150 cm (any 2008), mig metre menys que la marca actual; al Lac Redon, de 159 (any 2010); i a Malniu, de 70 (any 2002), la meitat que ara.

Pel que fa al gruix màxim acumulat en tot l'hivern (amb dades de les darreres dècades), el rècord són els 411 cm acumulats a la Bonaigua el febrer de 2013. Aquell mateix any, al març, a Certascan van arribar als 320 cm de gruix. Uns rècords que també podrien batre's aquest hivern si continua aquest ritme de precipitació sòlida.

Dades de rècord també a Andorra

La nevada també ha estat històrica a Andorra. El Servei Meteo andorrà també n'ha fet balanç i ha explicat, entre d'altres dades, que a Ransol (1.745 m.) hi ha acumulats 97 centímetres. Una dada que aquest observatori no tenia des de març de 2014 i que, pel que fa al mes de desembre, no es produïa des de 1980, quan es va mesurar 108 cm. A més a més, per trobar una dada semblant més enrere cal remuntar-se al desembre de 1946 (110 cm).

Dels 97 cm que hi ha ara a Ransol, 80 han caigut en només tres dies, un fet que no s'havia produït mai al desembre des que hi ha dades (el màxim en aquest mes havia estat 75). Els tres únics precedents semblants al segle XX van ser el gener de 2003 (76 cm), el desembre de 1993 (97 cm) i el gener de 1979 (86 cm). Per tot plegat, Meteo Andorra conclou que "aquest episodi de nevada és habitual al llarg de l'hivern, però és poc freqüent que ho faci durant la primera quinzena del mes de desembre, i menys encara en les darreres dècades".

El gruix encara és més gran en cotes altes, amb uns 150 cm de neu nova, tal com ha passat al Pirineu català. I això ha fet que el risc d'allaus sigui màxim (5/5) a tot el nord del Principat. Davant d'aquesta situació excepcional, des del Govern andorrà ja s'hagi dut a terme, amb els mitjans especialitzats, gairebé 150 tirs d'allaus controlats, segons ha informat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que ha supervisat una d'aquestes operacions. Aquesta mesura, recorda Filloy, serveix per "vetllar per la seguretat ciutadana i mantenir les carreteres obertes amb seguretat".

 

  • El Pallars Sobirà des de Port Ainé, aquest dissabte (Foto: Ignasi Cervera / @jicervera)
  • Gruix acumulat aquesta setmana, i gruix total actual, en observatoris del Pirineu català (SMC)
  • Variació del gruix actual a Certascan respecte de la mitjana (SMC)

Mostrar formulari de contacte