Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Alt Pirineu i Aran tanca la campanya de Nadal amb xifres prepandèmia en la venda de forfets i un 70% d'ocupació mitjana

L’Alt Pirineu i Aran tanca la campanya de Nadal amb xifres prepandèmia en la venda de forfets i un 70% d'ocupació mitjana

Els bons gruixos de neu han fet que l'esquí fos el principal atractiu d'aquests dies pels visitants. Els establiments turístics han pogut compensar el degoteig d'anul·lacions amb noves reserves, que han estat especialment altes a prop de les estacions

Pla general de la cota 2.000 de l'estació de Port Ainé (Foto: ACN)
Pla general de la cota 2.000 de l'estació de Port Ainé (Foto: ACN)
09/01/2022 18:25

L’Alt Pirineu i Aran tanca les vacances de Nadal tot recuperant xifres anteriors a la pandèmia. Així ho reflecteixen les estacions d'esquí, que han complert les previsions i han venut uns 250.000 forfets només pel que fa a les cinc estacions d'esquí alpí incloses a la demarcació de Lleida (totes les de la regió pirinenca tret de La Molina, que n'ha venut 62.600, i Masella, que encara no ha donat dades). Els esports de neu en general s'han tornat a confirmar enguany com el principal atractiu d'aquestes dates per visitar el Pirineu, després que ara fa un any les restriccions de mobilitat van dificultar l'arribada de visitants.

De la seva part, les set estacions de Tot Nòrdic han venut uns 4.500 forfets per a raquetes de neu, que se sumaven als venuts per a la pràctica de l'esquí de fons. A tot plegat s'hi ha afegit la presència de molts visitants, no esquiadors, que simplement s'apropen a les estacions per gaudir de la neu.

Pel que fa a l'ocupació dels allotjaments, en canvi, la xifra ha quedat finalment per sota de les xifres d'abans de la crisi sanitària i la mitjana d'aquests dies (del 26 de desembre al 9 de gener) ha estat del 70%. Tot i això, els hotels situats més a prop de les pistes d'esquí han tingut més demanda i han fregat el ple. En general, el pic de demanda va ser per cap d'any, quan la gran majoria d'establiments van superar el 90% de reserves confirmades. L'augment de contagis d'aquestes setmanes ha provocat un degoteig d'anul·lacions, però s'han pogut compensar les ja habituals reserves d'última hora.

Amb tot plegat, des del Patronat han fet un "balanç satisfactori" de la campanya de Nadal, tant pel que fa els nivells d'ocupació assolits com pel nombre de forfets venuts, cosa  que atribueixen a les "ganes de neu" dels visitants, les bones condicions meteorològiques i els bons gruixos de neu a les pistes, amb gruixos d'entre 20 i 50 centímetres a peu de pistes però que arriben fins als 2 metres en alguns complexos, com Baqueira Beret i Tavascan. La venda de forfets anunciada pel Patronat de Turisme de Lleida supera en 5.000 els venuts a l'època de Nadal 2019-2020, l'última abans de la pandèmia, i iguala la de la temporada 2013-2014 per les mateixes dates.

La màxima ocupació, per Cap d'Any i a prop de les pistes

Pel que fa a l'evolució de l'ocupació dels hotels, entre el 26 i el 30 de desembre va ser entre el 70% i el 80%, una xifra semblant a la que hi havia en els càmpings (per damunt del 80%) i el turisme rural (al 75%). El cap de setmana de Cap d'Any (del 31 de desembre al 2 de gener), els hotels van arribar al 90% i càmpings i cases rurals van penjar el cartell de complet. Els dos dies següents la xifra va baixar al 60% o 70% en els hotels i al 80% als altres allotjaments. Finalment, aquest cap de setmana -pont festiu per a molts visitants- la presència d'hostes s'ha concentrat als hotels propers a pistes d'esquí (que han estat al 80%) i al turisme rural (70%), mentre que en canvi la resta d'establiments s'han quedat al 40%.

A aquestes dades, el Patronat hi afegeix també la importància de les segones residències, per la seva contribució a l'economia local en aquestes dates. D'altra banda, l'ens ha reconegut que a la regió de la plana de Lleida l'ocupació d'aquests darrers dies ha estat de només un 30%. Tot i que els esports de neu -i sobretot l'esquí alpí, han estat l'indiscutible atractiu principal d'aquests dies, el Pirineu ha ofert d'altres activitats com ara visites al patrimoni cultural i natural i la gastronomia local.

Mostrar formulari de contacte