Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu demana més presència als mitjans de comunicació públics

El Pirineu demana més presència als mitjans de comunicació públics

El CAC s’ha compromès a fer arribar aquesta queixa a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió Segons un estudi recent, l’Alta Ribagorça no surt mai als informatius de TV3 i la resta de comarques pirinenques són a la cua de l'interès informatiu
CAC - Ramon Font i Josep Pont
18/02/2010 10:39

Els alcaldes i els representants dels consells comarcals de l’Alt Pirineu han tramès aquest dimecres al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) la seva preocupació per l'escassa presència pirinenca en els informatius de la televisió i la ràdio públiques. Alhora, han expressat el seu malestar per la imatge estereotipada sobre el territori i la gent d’aquí.

Arran d’aquestes queixes, el president del CAC, Ramon Font, s’ha compromès a fer arribar a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió  l’opinió dels representants institucionals. Segons ha recordat Font, “aquesta és la nostra obligació tenint en compte que treballem no només pel pluralisme polític o religiós, sinó també per l’equilibri territorial”.

En aquest sentit, Font va fer ahir referència a un estudi presentat ara fa dos anys, en què s’evidenciava la poca presència de les comarques del Pirineu als informatius de TV3 i TVE. Una comarca pirinenca, l’Alta Ribagorça no apareixia mai en el període d’anàlisi (que no tenia en compte les desconnexions del Telenotícies de Lleida) i l’Alt Urgell només s’enduia un 0.1% del temps d’informació.

D’altra banda, el CAC ja ha alertat en diverses ocasions sobre el tractament informatiu del món rural. A finals de l’any passat va donar a conèixer un document amb divuit recomanacions per als mitjans de comunicació en què els demanava "que estiguessin més atents a la diversitat informativa més enllà d’allò urbà, evitant els estereotips".

Les recomanacions eren fruit del treball conjunt amb el Col•legi de Periodistes de Catalunya i la Fundació del Món Rural, que sol.licitava que aquesta part del territori no es considerés “només com un paisatge, un patrimoni natural i una zona agrícola, sinó també com un àmbit econòmic, polític i cultural". Un altra petició que feien pública era que els mitjans situessin al territori professionals de la informació qualificats i especialitzats.

El Pirineu, a la cua de l’interès informatiu

L’Alt Urgell té una presència molt limitada en els informatius de TV3 i TVE. Ho diu un informe pioner del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre pluralisme territorial de les televisions catalanes del 2007. L’anàlisi es va fer durant els mesos d’abril, maig i juny d’aquell any i no tenia en compte les desconnexions del Telenotícies a Lleida.

Pel que fa a TV3, l’Alt Urgell apareixia en penúltim lloc a la classificació d’interès informatiu, només per damunt del Ripollès. Durant aquell període, els editors dels informatius van dedicar a l’Alt Urgell un total de 31 segons, cosa que no arriba ni al 0,1 per cent del temps d’informacions locals, malgrat que la comarca representa el 0,3% de la població catalana. També quedaven per sota de la mitjana el Pallars Jussà i la Cerdanya. L’Alta Ribagorça ni tan sols apareixia a la llista. La Val d’Aran i el Pallars Sobirà van rebre una atenció lleugerament superior, tot i que també quedaven a la part baixa.

Quant a TVE, els seus informatius a Catalunya no van dedicar ni un minut a informacions específiques de l’Alt Urgell, mentre que van tenir poc més d’un minut per a la Cerdanya –el mateix temps que per als dos Pallars- i prop de tres minuts per a l’Aran.

Aquestes xifres contrastaven amb les més de 25 hores d’informacions locals que TV3 va dedicar al Barcelonès. Un 59 per cent del total, malgrat que aquesta àrea representa el 31% de la població catalana.

Mostrar formulari de contacte