Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu i Catalunya viuen l'inici d'abril més fred dels darrers 30 anys

El Pirineu i Catalunya viuen l'inici d'abril més fred dels darrers 30 anys

Desenes d'estacions han batut el seu rècord des que hi ha sèries d'observació i una de les mínimes més baixes en nuclis de població ha estat a la Seu d'Urgell, al voltant dels -6ºC. A alta muntanya s'ha arribat a valors de -16º, acompanyats de neu i amb moments de sensació de fred de -30º a causa del vent
06/04/2022 10:40

El començament d'abril de 2022 ha estat el més fred dels darrers 30 anys tant al Pirineu com al conjunt de Catalunya, segons el balanç que n'ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya. L'entrada d'un front d'aire polar en plena primavera meteorològica ha deixat rècords de temperatura baixa, tant de les mínimes com de les màximes, en desenes d'observatoris respecte de les dades dels anys anteriors. L'episodi també ha anat acompanyat de nevades, no només a l'Alt Pirineu sinó també en lloc poc habituals, fins i tot a prop del mar, i de forts cops de vent.

El primer dia del mes, divendres 1, la massa d'aire fred provinent de les illes Britàniques va provocar un descens dràstic de les temperatures a tot Catalunya. Entre els observatoris de l'SMC que han batut rècords del mes d'abril des de l'inici d'observacions (entre 1995 i 1996) hi ha la de la Seu d'Urgell-Bellestar, on aquest cap de setmana passat s'ha arribat a -5,6ºC, set dècimes per sota de la mínima absoluta d'abril en les dècades anteriors (-4,9). De fet, en ple centre de la ciutat es va arribar a -6, segons dades de MeteoSeu. També han destacat les mínimes de Molló (-8,3), Sant Pau de Segúries (-7,3), Pinós (-5,5), Os de Balaguer (-5,2), Vallfogona de Balaguer, Tagamanent i la Quar (-4,5); Perafita (-4,2), Cassà de la Selva (-3,8) i Tàrrega i Cervera (-3,3). Ja arran de mar, també hi ha hagut mínimes negatives en poblacions com Malgrat (-1,5) i s'ha fregat els zero graus a Barcelona (0,6).

De fet, l'SMC apunta que el fred d'aquests dies ha estat més intens que el que hi ha hagut en tot aquest començament d'any a alta muntanya, per l’absència d’invasions d’aire fred al llarg del gener i el febrer. En diversos observatoris dels cims, com ara els de la Tosa d'Alp i el Pic de Salòria (a més de 2.500 m.), s'ha arribat a -16ºC, tot i que el vent intens ha fet que la sensació de fred arribés a prop de -30ºC.

Totes les estacions d’alta muntanya de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), situades entre 2.000 i 2.500 m i amb sèries de fins a 24 anys de dades, han registrat la temperatura més baixa en un mes d’abril. Per exemple, a Espot (2.519 m) es van mesurar -15,8 ºC diumenge 3, superant els -15,1 ºC del 9 d’abril de 2005. A més a més, feia 4 anys que aquesta estació no assolia una temperatura tan baixa, des del 10 de febrer de 2018, fet que demostra tant l’excepcionalitat d’aquest fred tardà com l’absència d’episodis extremadament freds a muntanya aquests últims hiverns.  Fora del Pirneu, al Montseny, l’estació de Tagamanent (1.030 m) també feia 4 anys que no registrava una temperatura tan baixa com els -4,5 ºC del dissabte 2.

Les màximes també han estat a la majoria d'observatoris les més baixes en dècades. S'ha batut la marca de màxima més baixa en punts com el pic de Salòria (-13ºC, 1,4 graus menys que l'any 2005), Certascan (-12,8), Boí Taüll (-11,6), Espot (-11,2), Sasseuva (-10), Ulldeter (-9,8) i Núria (-5,2). I pel que fa a nuclis poblats, destaquen les màximes de Viladrau (només 4,1 aquest diumenge passat), Portbou (6,5), Barcelona (7,7) o Sabadell (7,9).

Nevada tant al Pirineu com en cotes baixes

Tot plegat ha anat acompanyat també de nevades abundants al Pirineu entre divendres i dissabte, que van deixar entre 20 a 30 cm a cotes altes, però també 30 cm a la població de Bagergue (1.417 m, Val d’Aran). D'altres gruixos mesurats pels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) van ser els 12 cm de Tavascan (1.128 m), 10 cm a Vielha (1.000 m) o 5 cm al poble de Boí (1.192 m) i a Puigcerdà (1.202 m).

La nit de dissabte a diumenge va augmentar la nuvolositat prop del litoral, sobretot al sector central, i diumenge al matí va arribar a nevar dèbilment i de manera anecdòtica gairebé fins al nivell del mar a sectors del Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès o el Maresme, sense agafar. A partir de migdia es van formar nuvolades al Pirineu i Prepirineu oriental que durant la tarda van descarregar xàfecs, alguns d’ells acompanyats de tempesta, en forma de neu granulada o neu a partir dels 500 o 600 m. Al llarg del vespre i primeres hores de la nit la nevada es va concentrar entre el Berguedà i Osona, especialment a l’àrea del Lluçanès, amb gruixos considerables de fins a 20 cm a Sant Boi de Lluçanès (810 m, Osona), 15 cm al Santuari de Queralt (1.160 m) o 8 cm a Berga (710 m).

Cops de vent de prop de 100 km/h a Solsona

Finalment, un tercer element d'aquest front fred ha estat el vent, que ha deixat cops de fins a 94,7 km/h a Solsona, la dada més forta en aquest municipi des del febrer de 2013, quan es va arribar a 104. A Portbou (Alt Empordà), un dels municipis més ventosos del país, s'ha arribat a 168 km/h, a prop del rècord de 184 a què es va arribar el febrer de 2019.

Previsió de recuperació de les temperatures

Després d'aquest episodi de fred, l'SMC preveu que al llarg d'aquesta setmana les temperatures s'aniran recuperant de manera lenta però contundent, amb un canvi radical en els termòmetres i amb predomini del cel serè. De fet, aquest dimarts la Seu d'Urgell ja ha registrat una màxima de 20ºC i aquest cap de setmana vinent es podria arribar a valors elevats, tot i que no tan alts com s'havia especulat inicialment.

Aquest dimecres, en llocs com la Seu encara ha glaçat, tot i que la mínima ja ha estat més moderada (-1,2º), i per aquest cap de setmana el MeteoCat apunta que la màxima a la capital de l'Alt Urgell encara serà poc alta, de com a molt 16 graus. Per tant, fins i tot per sota de les dades d'aquest dimarts.

  • Mapa de temperatures mínimes d'aquest començament d'abril, amb glaçades a bona part de Catalunya (SMC)
  • Recull de nous rècords de mínimes en un mes d'abril a Catalunya (SMC)
  • Recull de nous rècords de màxima més baixa en un mes d'abril a Catalunya (SMC)
  • Panoràmica de Berga després de la nevada d'aquest diumenge (Foto: webcam Berga Resort)

Mostrar formulari de contacte