Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pirineu i Prepirineu compten amb 46 indrets on viu el trencalòs

El Pirineu i Prepirineu compten amb 46 indrets on viu el trencalòs

El Parc Natural de l'Alt Pirineu acull el 25 per cent de les parelles d'aquesta au a Catalunya

Trencalòs (Foto: ACN)
Trencalòs (Foto: ACN)
14/09/2016 13:45

Dins les tasques de seguiment i control de la població que estableix el Pla de recuperació dels trencalòs a Catalunya, aquest 2016 s'han localitzat 46 territoris on viu aquesta au, tots ells dins l'àmbit de les comarques del Pirineu i Prepirineu. D'aquests 46 espais, la majoria estan ocupats per parelles (40), mentre que la resta (6) són d'adults, dos mascles i una femella. Es tracta del que s'anomena "trios poliàndrics".

La comarca del Pallars Sobirà és el territori que concentra el major nombre de parelles, amb un 25 per cent. Tot i que el nombre total de territoris s'ha incrementat respecte als del 2015, el total de polls s'ha reduït lleugerament, passant de 14 a 12. D'aquests, dos han nascut fora de l'àmbit territorial de Catalunya, l'un a la franja amb Aragó i l'altre a la Vall d'Aulús (França), tocant a la Vall Farrera.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu compta amb una quarta part de les parelles de Catalunya, essent el parc que concentra el major nombre de trencalossos. A més, de la mateixa manera, els tres darrers anys ha estat la zona on millor han criat, ja que hi han volat el 25 per cent dels polls del conjunt de Catalunya. L'espai natural és l'indret on s'ha constatat un major increment del nombre de parelles. A començaments dels anys 90 del segle passat només disposava d'un únic territori reproductor, però actualment ja en té nou.

Recuperació progressiva

En les properes setmanes es faran les reunions anuals de coordinació entre França, Aragó, Navarra, Andorra i Catalunya per avaluar la situació al conjunt dels Pirineus. Aquestes dades s'incorporen a les reunions que se celebren també a escala europea dins del marc de les estratègies de conservació del trencalòs. A la serralada pirinenca, Catalunya disposa del major nombre d'efectius després d'Aragó. La seva tendència al llar dels darreres 30 anys ha estat força positiva, mostrant una recuperació lenta però progressiva.

D'altra banda, malgrat l'augment d'aus, la mortalitat s'ha incrementat a conseqüència de la ingestió de verins, intoxicacions pel plom dels cartutxos utilitzats en la caça i la col·lisió amb cables, com a factors més destacables.

Cria en captivitat

A través d'un conveni de col·laboració entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Fundació Vulture Conservation (VCF), els centres de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida) i de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, Vallès Occidental) crien exemplars de trencalòs en el marc del Programa de cria en captivitat europeu (EEP) per a projectes de recuperació i reintroducció a la Unió Europea. Des de l'any 2009, s'hi han criat i reintroduït 23 exemplars.

Mostrar formulari de contacte