El Pirineu participa en la fundació del Partit Demòcrata Català
Diversos representants polítics del territori, entre els quals Albert Batalla i Jesús Fierro, han pres part en el congrés de creació de la formació que prendrà el relleu de Convergència. El nou PDC es defineix com a independentista, europeista, humanista i republicà
El Pirineu ha estat present al congrés fundacional en què s'ha acordat la creació del Partit Demòcrata Català (PDC), que prendrà el relleu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La decisió s'ha pres en la cimera que s'ha celebrat al llarg d'aquest cap de setmana al recinte del Fòrum, a Barcelona. La denominació de PDC ha estat aprovada amb el suport de 871 congressistes, enfront dels 657 que apostaven pel nom de Partit Nacional Català. Prèviament havia quedat eliminada l'alternativa de Junts per Catalunya.
La senadora pallaresa Mayte Rivero ha estat la presidenta de mesa del congrés i, així, ha viscut l'esdeveniment des de primera línia. En declaracions a RàdioSeu, Rivero ha valorat especialment l'alt grau d'implicació dels assistents, que s'han mostrat molt interessats a tenir veu pròpia en aquest moment "excepcional", cosa que ha generat "moltes propostes i moltes votacions". En aquest sentit, la política pirinenca creu que han demostrat que el nou partit vol ser obert a la gent i estar en mans "dels associats", la denominació que tindran des d'ara tots els membres de la formació en comptes de la de militants.
Mayte Rivero apunta que els principals eixos del Partit Demòcrata Català han de ser la constitució de l'Estat català independent i el servei a un espectre molt ampli i divers de la societat catalana que durant les darreres dècades ha representat CDC. El nou partit neix tot definint-se com a "democràtic, catalanista, independentista, europeista, humanista i republicà".
Entre els participants al congrés hi ha hagut l'alcalde de la Seu i diputat al Parlament, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro; la tinent d'alcalde de la Seu, Anna Vives, i el tinent d'alcalde d'Oliana, Ricard Pérez. També hi han estat presents el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i els presidents comarcals de la Cerdanya, Ramon Moliner; del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, i del Pallars Jussà, Constantí Aranda. Els responsables del partit a l'Alt Pirineu es reuniran els propers dies per fer balanç de la cimera i fer-ne una valoració pública per posicionar-se sobre les decisions preses.
Bases fundacionals i organització
El congrés fundacional del PDC també ha aprovat els dos documents que ha treballat aquest cap de setmana: el de bases fundacionals i l'organitzatiu, que és el que ha generat més discussió. En el pla ideològic, el PDC s'ha definit com a independentista en lloc de sobiranista i ha apostat per un model d'estat en forma de república. Pel que fa l'organització, s'ha aprovat el tàndem presidencial que va plantejar Artur Mas (que pensa en Neus Munté com a vicepresidenta), i una direcció de dotze membres amb un coordinador general. Tant el tàndem com l'executiva es votaran en bloc el proper 23 de juliol. El termini per presentar candidatures acaba aquest dimecres a les 20 hores.
També s'ha donat llum verda a una executiva de dotze membres, amb un coordinador general, que es votarà en bloc. Ara bé, les llistes seran desbloquejades, de forma que cadascú podrà escollir els noms que vulgui d'una única candidatura. Si una persona no obté el 50% dels vots que assoleix la llista, ha de ser substituït i tornat a votar. En aquest punt, és clau com ha quedat el règim d'incompatibilitats. Els membres de la direcció nacional del PDC podran ser diputats i tenir càrrecs al Parlament (a excepció de la Presidència de la cambra) si tenen dedicació "preferent" al partit. Segons ha quedat aprovat en la ponència organitzativa, el coordinador general no podrà ser president de la Generalitat ni conseller, però sí que podrà ser diputat.
Es deixa la porta oberta, així, a una candidatura de Jordi Turull, president del grup parlamentari de JxSí, sempre que garanteixi aquesta dedicació "preferent" a la nova formació. La resta de membres de l'executiva també poden ser diputats i alcaldes, però sempre que ho siguin de municipis de menys de 100.000 habitants. El tàndem presidencial és compatible amb la Presidència de la Generalitat i amb ser conseller, el que habilitaria Neus Munté com a vicepresidenta.
El partit tindrà una assemblea cada dos anys, un consell nacional, un comitè nacional, la direcció executiva i el tàndem format, amb tota probabilitat, per Mas i Munté. El nou partit tindrà també primàries amb llistes obertes i desbloquejades, i una limitació de mandats de vuit anys, que serà retroactiu en el cas dels càrrecs de partit. D'aquest punt en queda exclòs el món local.