Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu tindrà per primera vegada festivals de senderisme aquest estiu

L'Alt Pirineu tindrà per primera vegada festivals de senderisme aquest estiu

Aquest tipus d'esdeveniments ofereixen en dates concretes sortides guiades per a un públic ampli i a preu reduït. Durant el juliol i l'agost es faran les quatre primeres experiències catalanes, a la Cerdanya, Boí, la Vall Ferrera i la Vall Fosca
Presentació dels primers Festivals de Senderisme a l'Alt Pirineu
02/06/2016 18:30

El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, han presentat a Barcelona els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que tindran lloc durant els mesos de juny i juliol a la Cerdanya, la Vall de Boí, la Vall Ferrera i la Vall Fosca. Són esdeveniments de diversos dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats complementàries.

Des del Govern s'ha destacat que serà la primera vehada que Catalunya compti amb esdeveniments d'aquest tipus, molt consolidats a països com ara Escòcia, amb l'Scottish Borders Walking Festival, o bé Suïssa, on se celebra el Villars Rando Festival. Els walking festivals, com es coneixen, són esdeveniments d'entre tres i cinc dies de durada. Ofereixen rutes guiades a peu amb preus molt inferiors als habituals i s'acompanyen d'activitats complementàries, com ara degustacions de productes locals, concerts a l'aire lliure, fires agroalimentàries o visites a museus i altres equipaments culturals. En tots els casos, el programa d'activitats està descentralitzat, per afavorir el coneixement del territori escollit.

Tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, Pere Porta ha explicat que ''tots tindran el senderisme com a eix central, amb interpretadors locals''. També ''s'adreçaran a tots els públics'' i inclouran activitats per ''posar en valor els productes locals''.

Albert Alins ha destacat que ''cada festival és autònom i té personalitat pròpia'', cosa que constitueix ''la riquesa principal d'aquest tipus d'esdeveniments''. Tanmateix, ha assegurat que ''un dels reptes del territori és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals''. Per això, ''es pretén que els festivals de senderisme tinguin un paraigües global, sota la imatge corporativa de la Marca Pirineus''.

Els quatre festivals neixen amb voluntat de continuïtat els propers anys i d'estendre's a d'altres territoris pirinencs. Tots els walking festivals tindran finalment una imatge comuna que els identificarà i, des de l'IDAPA, s'establiran uns criteris mínims de qualitat que hauran de complir els esdeveniments que vulguin utilitzar aquesta marca paraigua. També de cara al futur, se celebraran en un període de temps determinat que cal acabar de concretar, possiblement en un mateix mes.

Cerdanya Happy Walking, del 9 al 12 de juny

El festival Cerdanya Happy Walking és una iniciativa de la Taula de treball de Camins de Cerdanya, formada per més de 20 empreses del sector turístic, amb el suport de Turisme Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona. Entre d’altres, oferirà una ruta per la prehistòria (cova d’Anes, Prullans), una altra nocturna per observar estels i la ribera del riu Segre (All), el camí del Tor (Lles de Cerdanya) i dues rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. En aquest cas, transcorreran per Llívia i la Molina. Els tracks de les nou rutes es poden consultar a l’aplicació QfemCerdanya. Cada ruta té un cost d’entre 5 i 10 euros, i la inscripció dóna dret a un kit del senderista i a un tastet final de productes locals.

Els assistents podran escollir entre diverses activitats paral·leles, com un espectacle nocturn a càrrec del grup danses tradicionals del Pirineu i un concert de Diàdona, l’associació de dones acordionistes del Pirineu. El meteoròleg Francesc Mauri, la corredora i bioquímica Emma Roca i el pilot Nani Roma són els padrins d’aquest festival.

Vall de Boí Trek Festival, del 10 al 12 de juny

En aquest cas, Vall de Boí Trek Festival és una iniciativa del Patronat de Turisme de la Vall de Boí i la campiona del món d’Ultra-trails Núria Picas apadrinarà l’esdeveniment, que es dividirà en dos blocs. El dissabte 11 de juny es dedicarà als camins històrics de la vall i a les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. El diumenge 12, en canvi, el festival se centrarà en els camins de muntanya que transcorren pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Entre les activitats complementàries, hi haurà xerrades gratuïtes i un concert amb un grup de música local. Inscriure’s a cada ruta costarà entre 10 i 20 euros, i s’acompanya amb un pack de benvinguda i l’entrada al conjunt romànic de les esglésies.

Festival de Muntanya Pica d’Estats, del 10 al 12 de juny

Es tracta d’una iniciativa de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Àreu (Alins, Pallars Sobirà), amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que proposa un itinerari per les bordes de Costuix i avets dels Forns amb un preu de 5 euros. El festival s’organitza en el marc de la Milla Vertical d’Àreu, una cursa de muntanya que s’inicia l’11 de juny just quan comença a pondre’s el sol, amb el repte d’arribar al cim del Monteixo (2.905 metres d’alçada) abans que es faci de nit.

Les activitats paral·leles que s’oferiran són un recorregut virtual del joc del Belibasta, un concert de rock, xerrades de nutrició per a esportistes i una jornada de portes obertes a la serradora i al molí fariner d’Àreu.

Festival de senderisme Vall Fosca-Pirineus, del 8 al 10 de juliol

El Festival de senderisme Vall Fosca-Pirineus és una iniciativa de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, en col·laboració de diverses empreses de guiatge local. Cada ruta tindrà un cost d’entre 6 i 16 euros i la inscripció a una activitat donarà dret a entrada al Museu Hidroelèctric de Capdella i al telefèric. Entre les rutes que es proposen hi ha una caminada nocturna després d’un sopar, així com excursions per la vall glacial de Riqüerna, la via verda del carrilet i la primera caminada de l’Escala Blanca. Com a activitats complementàries s’ofereix una visita al Museu Hidroelèctric i un fi de festa al Pla de Tuberia amb músics locals.

El diumenge el festival coincidirà amb la setena edició de la Vertical Cabanera, una cronoescalada fins al cim del Montsent de Pallars (2.883 metres), que forma part de la Copa d’Espanya de Carreres Verticals i de la Copa Catalana de Curses Verticals.

Mostrar formulari de contacte