Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Pla de Salut de l'Alt Pirineu i Aran incideix en l'atenció als malalts crònics

El Pla de Salut de l'Alt Pirineu i Aran incideix en l'atenció als malalts crònics

Es potenciarà la telemedicina i l'atenció dins de les residències per reduir desplaçaments El Departament també es proposa millorar la resolució de casos en atenció primària i especialitzada
Hospital de la Seu d'Urgell
23/02/2012 17:16

El Pla de Salut Territorial Alt Pirineu i Aran 2011-2015, que s'ha presentat aquest dijous a Tremp, incidirà en els malalts crònics i en la resolució de casos. Antoni Mateu, gerent de la regió pirinenca, ha explicat que s'identificaran nominalment tots els malats crònics d'aquestes comarques i se'ls aplicarà un pla individualitzat per evitar la seva hospitalització.

Mateu hi ha afegit que es potenciarà la telemedicina per ser més resolutius en determinats casos i evitar desplaçaments innecessaris. Un 77% de la població catalana declara patir trastorns crònics. Aquestes malalties suposen, aproximadament, el 75% de la despesa sanitària.

Alguns dels programes que es realitzaran són el del Pacient Expert o el suport a residències geriàtriques. El primer ja fa un any que es realitza al CAP de Sort i l'èxit de la seva posada en marxa farà que s'estengui a tot el Pirineu. Es tracta que un malalt d'una determinada patologia expliqui i doni consells pràctics a un malalt detectat fa poc.

Pel que fa a les residències, es vol potenciar les atencions dins del centre i reduir també així els ingressos. Paral·lelament, se seguirà fomentant la prevenció amb la promoció de l'activitat física, de l'alimentació saludable i la reducció del consum d'alcohol o tabac.

Resolució

A l'Alt Pirineu es vol millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüents entre l'atenció primària i l'especialitzada. Antoni Mateu ha explicat que es potenciarà la telemedicina en la salut mental, la dermatologia, l'oftalmologia, urologia i l'aparell locomotor.

Pel que fa als ictus, s'implantarà un codi per fer més ràpida la derivació cap a un centre hospitalari. El pla vol afavorir "la integració de l'atenció primària, l'atenció especialitzada i l'atenció urgent en els àmbits geogràfics del Pallars i l'Alt Urgell", per millorar la relació entre professionals i dependre menys de centres de fora de la regió.

Mostrar formulari de contacte